Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Iráni űrközpontot nézhettek meg külföldi újságírók

2012.03.01. 08:35ide tette: kiterdekel

  Az iráni hatóságok külföldi újságíróknak bemutatták szerdán egyik fontos űrközpontjukat a Teherántól 70 kilométerre nyugatra lévő Alborzban.

Egyes elemzők szerint Teherán ezzel is bizonyítani akarja, hogy nem rejtegeti kényes technológiai létesítményeit, miközben éles vitát folytat a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) nukleáris berendezéseinek ellenőrzéséről. Az alborzi médialátogatással egyúttal Irán a világ tudomására óhajtotta hozni, hogy a világűr hasznosítása terén is magabiztosan halad előre. 

Irán nem egészen egy hónapja állította Föld körül pályára harmadik műholdját. A Navid nevű űreszközt egy Szafír hordozórakétával juttatták a világűrbe. 

Egyes szakértők aggodalommal tekintenek az iráni űrtechnológiai fejlesztésekre is, hiszen a műholdak pályára állítására alkalmas rakétákat átalakíthatják robbanótöltetek célba juttatására alkalmas hordozóeszközökké. Az űrközpontba látogató újságíróknak bemutatták a Navid másodpéldányát is. Teheráni közlés szerint a műhold és a benne elhelyezett berendezések kizárólag hazai tervezésűek és gyártásúak. Az új űreszköz meteorológiai adatokat és a természeti katasztrófák elhárításához szükséges információkat gyűjt fedélzeti kamerájával.

 

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: irán űrközpont


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr124257277

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása