Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Tűz gyilkolt az antarktiszi kutatóbázison - titkolnak valamit a brazilok?

2012.02.27. 07:15ide tette: kiterdekel

  Tűzvész pusztította el Brazília antarktiszi kutatóállomását szombaton. Két katona életét vesztette, egy pedig megsebesült, s a rossz időjárás miatt mindenkit evakuálni kellett - közölte a brazil haditengerészet.

A Ferraz Parancsnok nevű állomás az Amerika és az Antarktisz között fekvő Déli-Shetland-szigetek legnagyobb szigetén, a György király-szigeten fekszik, s kizárólag tudományos kutatásokra használták. A tűz abban a gépteremben tört ki, ahol az áramfejlesztő generátorok vannak. 

Brazil sajtóértesülések szerint egy robbanás okozta a tüzet, de ezt az információt hivatalosan nem erősítették meg a hatóságok. 

A sebesültet és a kutatókat, köztük két spanyolt, helikopterekkel az Eduardo Frei nevű chilei kutatóállomásra szállították, s onnan az argentin légierő C-130-as gépe vitte őket tovább a chilei Punta Arenas városba. 

Az állomás vezetője és tucatnyi brazil haditengerész előbb az állomáson maradt és megpróbálta megfékezni a tüzet, de a kedvezőtlen időjárás miatt fel kellett adniuk a kísérletet, és őket is evakuálták. 

Chiléből a brazil légierő szállítja haza a kutatóállomás személyzetét. Dilma Roussef brazil államfő részvétét fejezte ki az elhunyt katonák családjainak, s azt ígérte, hogy újjáépítik a kutatóállomást. 

Mintegy harminc ország, valamennyi az Antarktisz-egyezmény aláírója, működtet tudományos kutatóállomást a 14 millió négyzetkilométeres sarkvidéki területen. Brazília 1984-ben hozta létre kutatóállomását, ahol a klímaváltozást és a tengeri ökoszisztémát tanulmányozták tudósok. 

A brazil haditengerészet éppen szombaton erősítette meg azt a sajtóértesülést, hogy viharba került és elsüllyedt egy, a kutatóállomásra különleges dízelolajat szállító hajó. 

Az Estado de Sao Paulo című napilap úgy tudja, hogy még decemberben történt az eset, de ezt nem erősítették meg hivatalosan. Annyit tudni, hogy a tízezer liter üzemanyagot szállító hajó a György király-sziget partjától mintegy ezer méterre süllyedt el. 

A Petrobras állami olajvállalat által bérelt speciális hajó a jövő héten megpróbálja kiemelni a negyven méteres mélységben fekvő vízi járművet.

 

ma.hu

Szólj hozzá!

Címkék: tűz antarktisz


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr234212612

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása