Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

A hadronütköztető után most "űrtakarítógépen" dolgoznak

2012.02.20. 07:57ide tette: kiterdekel

  Űrtakarítógéppel kívánja megtisztítani a világűrt a veszélyes hulladékoktól CleanSpeace One nevű programja keretében egy tekintélyes svájci felsőfokú oktatási intézmény, a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL).

Programja olyan kisméretű műholdak kifejlesztését irányozza elő, amelyek alkalmasak a világűrben a hulladékok felkutatására, földkörüli pályáról való eltávolítására és a Föld légkörében való elégetésére. 

Jérome Grosse, az EPFL szóvivője elmondta: két megoldást tanulmányoznak. Az egyik a "kamikáze műhold", amely megragadja a roncsot és vele együtt megsemmisíti magát, a másik pedig megragadja a hulladékot, és a légkörbe juttatja, ahol az lezuhan. 

"Itt az ideje, hogy tegyünk valamit, hogy csökkentsük az űrszemét mennyiségét" - mondta Claude Nicollier svájci űrhajós, professzor a program ismertetésekor. 

A CleanSpace One program költségvetése 10 millió svájci frank (2,4 milliárd forint). 

A CleanSpace kifejlesztői elsőként az első svájci műholdat, a 820 grammos, 10 centiméter oldalszélességű Swisscube-ot akarják begyűjteni. 

Fellövése után a (30 cm hosszú, 10 cm széles és 10 cm magas) CleanSpace One-nak el kell érnie a célpontot, meg kell ragadnia, stabilizálnia kell, el kell távolítani a földkörüli pályáról és a Föld légkörébe kell irányítania, ahol megsemmisíti magát, vagy leejti a roncsot. 

A hulladék megragadásához az EPFL az állat- és növényvilág inspirálta elgondolásokat tanulmányoznak. 

Az EPFL szerint 16 ezer, 10 centiméteresnél nagyobb és több százezer ennél kisebb tárgy lebeg a világűrben. Sok közülük a világűrben széthullott rakéták vagy műholdak darabja. 

Becsapódás esetén ezek a tárgyak súlyosan megrongálhatják a működő műholdakat. Ez történt 2009 februárjában is, amikor az Iridium-33 nevű amerikai távközlési műhold az üzemen kívüli Kozmosz-2251 orosz műholddal összeütközve felrobbant. 

Az ilyen balesetek jelentősen megdrágítják a világűrbe kerülő objektumok biztosítását, amelynek a költségei már most elérik a 20 milliárd dollárt (4404 milliárd forint). 

Az EPFL szerint szaporodni fognak az összeütközések, mert a hulladékok mennyisége folyamatosan nő. 

A Swiss Re svájci viszontbiztosító által tavaly közzétett tanulmány szerint minden évben egy a 10 ezerhez az esélye annak, hogy egy egycentiméteresnél nagyobb hulladék földkörüli pályán keringő, tíz négyzetméteres műholddal ütközik.

 

tudomany.ma.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nasa


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr934142629

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása