Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Lakható szuperföldet találtak

2012.02.02. 17:49ide tette: kiterdekel

  A Földnél négy és félszer nagyobb tömegű szuperföldet fedeztek fel. Felszíni hőmérséklete alapján folyékony víz létezhet rajta. Az égitest ideális jelölt a Földön kívüli élet kutatásához.

Új exobolygót fedezett fel egy nemzetközi kutatócsoport. Az égitest a Földnél nagyobb méretű és tömegű, mégis a miénkhez hasonló bolygó lehet. Csillaga körül az úgynevezett lakhatósági zónában kering, ahol a folyékony víz stabilan előfordulhat rajta.

A GJ 667Cc jelű bolygó 28 naponként kerüli meg csillagát, tömege pedig közel 4,5-szerese a Földének. A tőlünk 22 fényévre lévő GJ 667C jelű csillag körül kering, amely a Napnál kisebb és halványabb, M színképtípusú égitest, és egy három csillagból álló rendszer egyik tagja. Ezek a csillagok abban is különböznek a Naptól, hogy kevesebb nehéz elemet tartalmaznak, tehát kisebb arányban vannak jelen bennük a hidrogénnél nagyobb tömegű atomok, illetve elemek, mint a mi csillagunkban.

Az objektumot Guillem Anglada-Escudo és Paul Butler (Carnegie Institution for Science) és kollégáik azonosították. Korábban már felmerült egy szuperföld létezése a kérdéses csillag körül (amelyet átmenetileg GJ 667Cb jelzéssel láttak el), ennek igazolására végeztek újabb megfigyeléseket - azonban nem a korábban feltételezett bolygóra, hanem egy másik, a csillagtól távolabb keringő planétára akadtak.

A GJ 667Cc közel 0,9-szer akkora besugárzást kap, mint a Föld, ezért elképzelhető, hogy felszínén a földihez hasonló hőmérsékleti viszonyok uralkodnak.

A rendszerben egyébként egy óriásbolygó és még egy szuperföld is található, utóbbi 75 napos keringési idővel. A megfigyelés arra utal, hogy az élet kialakulási lehetősége szempontjából érdekes bolygókat a Napnál nehéz elemekben (csillagászati szakkifejezéssel fémekben) szegényebb csillagok körül is szép számmal várhatnak a szakemberek.

Korábban találtak már szuperföldet a lakhatósági zónában, és nemrég megtalálták az első Föld méretű bolygókat. A legközelebbi nagy felfedezés egy Föld méretű bolygó lehet a lakhatósági zónában.

 

origo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nasa exobolygó gj 667cc


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr834051422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása