Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Célratartó golyót fejlesztenek az amerikai hadseregnek

2012.02.02. 17:54ide tette: kiterdekel

Saját röppályáját repülése közben módosítani képes, önmagát a célra állító lövedék kifejlesztésén munkálkodnak az Egyesült Államokban a hadsereg számára.

A golyónak apró szárnyai vannak, ezek aktiválásával képes pályakorrekcióra a lövedék. Pontossága hosszabb távon jobb, mivel több ideje van igazítgatni röppályáján. A cél eltalálásához és kijelöléséhez lézeres megvilágítás kell, az alapján találja meg a golyó rendeltetése végállomását. A prototípus 10 centi hosszú lövedék, optikai érzékelő van az orrában, azzal képes felderíteni a lézerfonalat és a beérkező információk villámgyors feldolgozásával igazítja a célhoz röppályáját. A lövedék útiránya másodpercenként 30-szor javítható.

A golyó nem pörög, mint ahogy a hagyományos lövedékek röppályájuk stabilizálása és sebességük maximalizálása miatt. Ezek másodpercenként több mint 2000-szer megpördülnek tengelyük körül, emiatt túl bonyolult elektronikára lenne szükség öntájolóvá alakításukhoz - magyarázta Red Jones, a fejlesztés egyik kulcsembere. A probléma megoldása végett az öntájoló golyó csak néhányszor perdül meg másodpercenként szárnyainak köszönhetően. A fejlesztők változtattak súlyponton is, a normál golyókénál előbbre helyezték.

A próbasikerek ellenére az új lövedék még elég lassú: amerikai kereskedelmi forgalomban is kapható lőportöltéssel a hangnál alig kétszer gyorsabb, ami alatta van a hagyományos golyók sebességének. A fejlesztők remélik, hogy különlegesebb puskaporral gyorsíthatnak a lövedék tempóján.

origo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: amerika okos golyó


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr494051433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása