Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Űrbeli dokkolásra indul a Sencsou-8 kínai űrhajó

2011.11.01. 06:27ide tette: kiterdekel

 Kína ember nélküli űrhajóját, a Sencsou-8-ast (Shenzhou) helyi idő szerint kedd reggel 5 óra 58 perckor lövik fel. Várhatóan elsőként dokkol majd a világűrben keringő Tienkung-1 (Tiangong) űrállomásmodulnál - jelentették be hétfőn a csiucsüeni (Jiuquan) űrközpontban.

Az űrprogram szóvivője megerősítette, hogy 2012-ben két űrhajót lőnek fel, amelyekből legalább az egyiken emberek fognak tartózkodni. A Sencsou-9 és a Sencsou-10 ugyancsak "kiköt" a Tienkung-1-nél. A legénység tagjait már kiválasztották, és folyik a "kézi dokkolásra" felkészítő kiképzésük - közölte Vu Ping (Wu Ping) a program szóvivője.

A Sencsou-8 útja a jövő évi tervek előkészítését, a tapasztalatszerzést szolgálja, és felszereltsége, műszerezettsége alkalmassá teszi olyan képi és műszaki adatrögzítésre, amelyek nélkülözhetetlenek a kínai űrprogram folytatásához - derült ki Vu szavaiból. A kínai űrprogram most folyó szakaszának elsődleges célja, hogy 2020 körül Kína megépíthesse első állandó űrállomását, amelyen ember tartózkodhat.

Ennek volt fontos állomása, hogy szeptember 29-én útjára indították az ország első - kísérleti - űrállomásmodulját. Feladata, hogy segítse a közelítési és dokkolási műveletek gyakorlását.

 

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: kína űr kínai űrhajó sencsou 8


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr743344067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása