Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Elképesztően zord tél jöhet mélyponton lévő Napunk miatt

2011.10.11. 19:14ide tette: kiterdekel

 A hosszúra nyúlt vénasszonyok nyara után idén valószínűleg kemény tél várható, leegalábbis ezt jósolják a brit kutatók a Nap aktivitási mintája alapján

A vizsgálatok szerint a Nap működése 11 éves periódusokra oszlik, és ez befolyásolja az északi félteke időjárását, a tanulmány szerint ugyanis a gyengébb szoláris aktivitás hideg telet okozhat. Ráadásul a naptevékenység idén éri el a legalacsonyabb szintet.

A tanulmány egyúttal felveti annak a lehetőséget is, a Nap-ciklussal kapcsolatos eredményeket a továbbiakban felhasználhatóak legyenek a meteorológiában is.

Dr. Adam Scaife, a Met Offce munkatársa, a tanulmány egyik szerzője szerint a vizsgálatban megállapított összefüggés a Nap-ciklus és a téli időjárás között valószínűleg nem csak a véletlen műve. "Már sikerült reprodukálni egy egységes éghajlati mintát és bebizonyítani a működésének helyességét, valamint egy számítógépes modellel számszerűsítettük az eredményeket." Emellett azt is figyelembe kell venni, hogy nem ez az egyedüli tényező, mely befolyásolja a régió klímáját, viszont mégis egy fontos tényező, melynek megértése hozzájárul a hosszabb távú előrejelzések pontosságához - írja aDaily Mail. 

A tudósok igyekeznek beépíteni az ultraviola sugarak értékeit a klíma modelljükbe. Frissen publikált eredmények szerint a Földet elérő UV sugárzás között időszakonként sokkal nagyobb a különbség, mint azt eddig gondolták. Egy 2003-ban indított NASA műhold segítségével pedig először sikerült mérni a napsugárzást az egész UV spektrumon.

A műhold eredményeit sikerült beépíteni a Met Office klíma modelljébe, és bebizonyították, hogy a Nap működésének változékonysága megmutatkozik az időjárás mért értékeiben. Ez alapján úgy tűnik, hogy azokon az éveken, amikor a Nap UV sugárzása alacsony, szokatlanul hideg levegő keletkezik a sztratoszférában a trópusok felett. Ezt kiegyensúlyozza egy keleti légáramlás a középső szélességi fokokon, minek hatására az közelebb kerül a Föld felszínéhez, keleti szelet és hideg telet hozva Észak-Európának. Ezzel szemben az erősebb UV aktivitásnál ez fordítva történik: a nyugati széllel melegebb levegő érkezik, így enyhébb tél várható Európában.
 

 

stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nap tél hideg napciklus


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr593295752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása