Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Holnap zuhan le az űrszonda

2011.09.22. 15:23ide tette: kiterdekel

 

Közép-európai idő szerint péntek este, esetleg szombat hajnalban éri a légkört az az amerikai űrszonda, amelyből féltonnányi törmelék a földfelszínt is eléri.

Az amerikai űrhivatal, azaz a NASA becslése szerint a hattonnás UARS (Upper Atmosphere Research Satellite) űrszonda a sűrűbb légkörbe érve felizzik, zöme elég, de számítások alapján huszanhat eleme eléri a felszínt. Azt továbbra sem lehet tudni, hogy hova zuhanhatnak ezek az elemek, de a NASA szerint nagy valószínűséggel nem lakott területre érkeznek – nem volt nagy merészség ezt kijelenteni, hiszen a felszín hetven százalékát óceánok és tengerek borítják.

A NASA közlése szerint az űrszonda zöme az alacsony olvadáspontú alumíniumból készült, ami a légkörbe éréskor elég. Nagyjából féltonnányi alkatrész azonban átvészeli a légköri zuhanást – a jóval magasabb olvadáspontú acélból, titánból és berilliumból készült egységek zuhannak a földre.

Az UARS a legnagyobb tömegű űrszonda, amely az elmúlt húsz évben visszapottyan a földre. A csúcstartó az 1979-ben lezuhant 75 tonnás Skylab állomás, amelynek visszahulló darabjaiból Nyugat-Ausztrália is kapott.

 

nol.hu

 
 

Szólj hozzá!

Címkék: nasa űr űrszonda lezuhan


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr743245984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása