Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

A legnagyobb európai városok fényei a világűrből

2011.09.07. 09:56ide tette: kiterdekel

 Fél Európát megörökítették az űrállomás fedélzetéről egy egyszerű kézikamerás fotón. Az éjszakai képen látványosan kirajzolódnak a legnagyobb városok és az őket övező elővárosi települések.

Nem sokkal a helyi éjfél után készült az alábbi felvétel a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetéről. A képet ferde rálátással rögzítették, miközben az űrállomás nagyjából a Brit-szigetek felett tartózkodott, és a kép rögzítési irányába mozgott. A fotó készítésekor Európa legnagyobb részén derült volt az égbolt, csak Brüsszel felett tette néhány felhő elmosódottá a városfényeket.

Forrás: NASA
Nyugat-európai nagyvárosok augusztus 10-én az űrállomás fedélzetéről. A kép nagyméretű változatánakletöltése (NASA)

A fényképen jól megfigyelhető London, Párizs, Brüsszel, Amszterdam, valamint Milánó is. A nagyvárosokat a legnagyobb fényfoltok mutatják, amelyek mellett az agglomeráció kisebb települései is kivehetők. Utóbbiak néhol a városokból kifelé vezető utak mentén sorakoznak. A kép legsötétebb részein lakatlan vagy ritkán lakott vidékek mutatkoznak: balra az éjszakai La Manche csatorna látszik, míg a kép felső részén az Alpok szintén városfények nélküli, elnyúlt sötét területként figyelhető meg.

Forrás: NASA
A fenti kép feliratokkal (NASA)

Mivel nem a földfelszínre merőlegesen, hanem lapos szögben készült a kép, a perspektivikus torzulás miatt az egymástól 340 kilométerre lévő Londont és Párizst látszólag nagyobb távolság választja el, mint az egymástól 640 kilométerre lévő Párizst és Milánót. Tekintse meg a képen ábrázolt területet aGoogle világtérképén is!

 

origo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: google föld éjszaka nasa űr


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr923208374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása