Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Működőképes fogegységeket növesztettek egér-őssejtekből

2011.07.13. 06:24ide tette: kiterdekel

Működőképes komplett "fogegységeket" növesztettek egér-őssejtekből a Tokiói Egyetem kutatói, akik kísérleteikről a PLoS ONE tudományos folyóiratban számoltak be.

A kutatók Tszudzsi Takasi professzorral az élen az egerek moláris (őrlő) fogaiból kétféle őssejtet vettek, amelyeket "öntőformában" növesztettek, hogy szabályozzák a lelendő fogak hosszát és alakját.

A "fogegységeket" egyhónapos egerek alsó állkapcsába ültették be, amelyek körülbelül 40 nap alatt "kapcsolódtak össze" a környező szövetekkel és a csontokkal. Az új fogakba az idegrostok is beépültek.

A rágcsálók az új fogakkal teljesen normálisan tudtak harapni és rágni.

"Az őssejtekből létrehozott fogak teljesen működőképesnek bizonyultak" - hangsúlyozta Osima Maszamicu, az egyetem docense.

Tszudzsi Takasi arra mutatott rá, hogy helyreállító terápia során milyen fontos a megfelelő "csírasejtek" kiválasztása. Az egerek esetében azért sikerült működőképes fogakat létrehozni, mert a rágcsálók moláris fogaiból vették ki az alkalmazott őssejteket. Ezekből fejlődött ki a fogzománc, a dentin, a fogbél, valamint a fogcement.

A kutatók reményei szerint kísérleteik egy újabb lépéssel visznek közelebb emberi szervek megalkotásához, amelyeket a páciens saját őssejtjei felhasználásával növesztenek majd.

Amerikai őssejt-kutatók 2010-ben olyan mesterséges tüdőt hoztak létre, amellyel a rágcsálók néhány órán át voltak képesek lélegezni.

 

inforradio.hu

Szólj hozzá!

Címkék: őssejt fog


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr183062405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása