Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Aszteroidák támadása: nagyobb szikla jöhet, mint a dínók kihalásakor

2011.07.01. 09:27ide tette: kiterdekel

Top tizes listát állítottak össze tudósok arról, hogy mely országokat érintené legérzékenyebben egy Földet ért aszteroida támadás. Az Egyesült Államokban és a Brit-szigeteken szerintük már készülődhetnek is, egy ilyen csapás esetén az élet újraindulásának esélye egyenlő a nullával.

A tudósok szerint az emberek kezdhetnek is pakolni, vagy legalábbis már most készülődhetnek, ha az Egyesült Államokban, Nagy - Britanniában, vagy Kínában élnek - írja a DailyMail. A szakemberek által összeállított táblázatban azt vizsgálták, mely országok sínylenék meg a leginkább, ha aszteroida támadás érné a Földet. Azt állítják, a csapás után olyan katasztrofális veszteség érné az életet, hogy a sérülésből szinte lehetetlen lenne felépülni.

Ezen tudósok szerint a legveszélyeztetettebb országok a következők: Kína, Indonézia, India, Japán, az Egyesült Államok, a Fülöp-szigetek, Olaszország, Egyesült Királyság, Brazília és Nigéria. A táblázatot a Southampton Egyetem kutatói a NEOimpactor (rövidebb nevén: NASA "NEO" vagy Földközeli Objektum) elnevezésű szoftver segítségével dolgozták ki - olvasható a portálon.

A DailyMail írásából az is kiderül, a fejlett országok teszik ki a lista többségét, de Kína is helyet kapott rajta, mert ha oda csapódna be egy bolygóközi lövedék, elképesztő nagyságú emberáldozatot követelne. A kisebb országok, mint Svédország az infrastruktúra nagymértékű károsodása miatt szenvedné meg a támadást.

A lakosság csökkenése szempontjából a legveszélyeztetettebb országok az Egyesült Államok, Kína, Indonézia, India és Japán. A hatalmas pusztítás az infrastruktúrára mért károk alapján Kanada, az USA, Kína, Japán és Svédország áll kiemelt helyen.

Az aszteroidák fenyegetését hétfőn illusztrálták, mikor egy kisebb ház nagyságú szikla húzott el a Föld 7500 mérföldes körzetében.

"Annak a fenyegetését, hogy Földet elüti egy aszteroida, egyre inkább elfogadott, mint egyetlen legnagyobb természeti katasztrófa-kockázat, amivel szembenéz az emberiség" - idézi a hírportál Nick Bailey, a Southampton Egyetem kutatójának, a NEOimpactor szoftver fejlesztőjének szavait.

A dailygalaxy.com szerint egy 12 mérföldnél is nagyobb átmérőjű aszteroida bolygónkkal való ütközése megsemmisítene minden növényi és állati életet. Hasonló méretekkel rendelkező aszteroidáról gondolják, hogy a dinoszauruszok kipusztulásáért felelős 65 millió évvel ezelőtt.

 

stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: aszteroida kihalása dinók


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr293029330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása