Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Világpusztító erőt ejtettek foglyul

2011.06.07. 05:32ide tette: kiterdekel

Mintegy ezer másodpercen keresztül tároltak sikeresen antianyagot a CERN kutatói. Az előállított antihidrogének negyed óránál tovább léteztek "fogságban", ezalatt alaposan vizsgálták a viselkedésüket.

Antianyagot először 2010-ben sikerül tárolni, ekkor 38 atomot ejtettek csapdába egy erős mindössze 172 milliszekundum erejéig. A legutóbbi eset során összesen 309 antihidrogént tároltak kishíján 16 percen keresztül - írta a Guardian.
A kísérletet vezető Jeffrey Hangst elmondta: a kísérletnek az volt a célja, hogy az antianyagot összehasonlítsák a normál anyag atomjaival, hogyan mozognak, milyen energiával és sebességgel rendelkeznek.



Az antianyagban az atomot a proton, neutron és elektron helyett azok antirészecskéi, az antiproton, antineutron és pozitron építi fel. Az első antianyagot (antihidrogént) a CERN-ben sikerült előállítani és megfigyelni 1995-ben (Low Energy Antiproton Ring, LEAR). Azóta sikerült antideutériummagot (antiproton és egy antineutron) is előállítani, viszont nehezebb atommagokat nem. Az antianyag ugyanúgy viselkedik, mint a rendes anyag: ugyanazok az emissziós és abszorpciós spektrumai, mágneses tulajdonságai. A tudósok arra is keresik a választ, hogy miért tűnik úgy, mintha az antianyag egyszerűen eltűnt volna az univerzumból. Szerintük minden egyes anyag részecskére kellene egy antianyag részecskének jutnia, de ez a gyakorlatban nem látszik.

 

stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: cern antianyag


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr832963567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása