Az antibiotikumoknak ellenálló Staphylococcus (MRSA) baktérium teljesen új törzsére bukkantak tehéntejben, valamint brit és dán emberektől származó mintákban - közölték pénteken megjelent tanulmányukban brit kutatók.
Mark Holmes kutatásvezető, a Cambridge-i Egyetem munkatársa szerint az eddig soha nem látott változat megjelenése "potenciálisan közegészségügyi problémát hordoz". Mint a The Lancet Infectious Diseases című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányukban írták, a pasztőrözött tej és a tejtermékek biztonságosságát általánosan nem fenyegeti a baktérium, ám az állatokkal dolgozók kockázatnak lehetnek kitéve.
A médiajelentésekben "húsevőnek" is nevezett methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) baktérium terjedése komoly fenyegetést jelent világszerte a kórházakban, mert fertőzése halálos lehet.
Holmes egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta: bár az ismert tény, hogy a tejelő tehenek hordozói a kórokozóknak, azt még nem tudják bizonyossággal megmondani, hogy a tehenek fertőzik meg az embereket, vagy az emberek a teheneket. Erre a kérdésre eztán keresik a választ kutatásaikban. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a pasztőrözött tej és a tejtermékek fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot, mert ezek a feldolgozási folyamatok elpusztítják a baktériumokat.
A kutatók eredetileg a tehenek tőgygyulladását vizsgálták, ennek során bukkantak rá az MRSA baktériumra. A 450 tejelő tehéntől származó 940 mintából 13-ban találták meg az új MRSA baktériumot ugyanazzal a mutáns génváltozattal. MRSA-fertőzés miatt kezelt emberek mintáinak vizsgálatakor kiderült, hogy ugyanez a törzs jelen volt 12 Skóciából, 15 Angliából és 24 Dániából származó mintában is.
stop.hu
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.