Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Először azonosítottak műanyagevő baktériumokat az óceánban

2011.03.30. 08:00ide tette: kiterdekel

Szemétlerakók környékén már korábban is sikerült műanyagevő baktériumokat azonosítani, most pedig óceánban úszó hulladék környezetében is kimutatták ezeket az élőlényeket. Az egyelőre nem ismert, hogy a műanyagok lebontása során mérgező melléktermékek is keletkeznek-e és hogy ezek bejutnak-e a táplálékláncba.

Az óceánban úszó hulladékot eddig is számos kutatás vizsgálta, az egyik legutóbbi például az Atlanti-óceán északnyugati részén elterülő szemétsziget nagyságát határozta meg. Az elnevezés elsőre kicsit megtévesztő lehet, mert valójában nem egy úszó szeméthalomról van szó, hanem egy nagy kiterjedésű, kisméretű műanyagdarabkákból álló foltról: ilyen műanyagdarabokat elemzett legújabb kutatásában a korábbi tanulmány elkészítésében is közreműködő Woods Hole Oceanográfiai Intézet.

Tracy Mincer és munkatársai a Sargasso-tengerből származó műanyaghulladékot vizsgáltak, hogy vajon találhatók-e itt mikrobiális életközösségek is (a Sargasso-tenger a Google világtérképén). A mintákban a kisméretű műanyagdarabkák mellett egy műanyag táska, valamint egy horgászdamil is szerepelt, amelyeket elektronmikroszkópos vizsgálatnak vetettek alá. Kiderült, hogy a műanyagszemét egy igen aktív életközösséget rejt: a hulladékok felszínén megfigyelhető volt, ahogyan a különféle mikrobák intenzíven bontják a műanyagot - írja a Nature hírportálja.   Forrás: Nikolai Maximenko/University of Hawaii at Manoa
Az óceáni szemétszigetek lehetséges helyzete. A piros foltok a legnagyobb sűrűséget jelzik

"Az elektronmikroszkóp alatt egy valódi mikroba-oázist találtunk" - mondta a Nature-nek Mincer. Az Atlanti-óceánnak ezen a részén nagyjából 1100 tonna műanyagszemét gyűlt fel, így az itteni mikrobaközösségek akár jelentős hatást is gyakorolhatnak a tengeri táplálékláncokra. A mikrobák aktivitása megmagyarázhatná például, hogy a folytatódó tengeri szennyezés ellenére az utóbbi időben miért csökkent mégis a műanyagszemét mennyisége - azt viszont egyelőre nem tudni, hogy keletkeznek-e emiatt mérgező vegyületek. Ha igen, az problémát jelentene, hiszen a toxikus anyagok így a baktériumfogyasztó állatok szervezetébe is bejuthatnak (a műanyagok többek között ftalátokat tartalmaznak).

 

origo.hu

Szólj hozzá!

Címkék: baktériumok műanyagevő


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr392784086

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása