Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Tömeges pusztulás - sok százmilliós károk idehaza is

2011.01.09. 06:59ide tette: kiterdekel

A héten az USA-ból, Svédországból és Norvégiából is arról érkeztek hírek, hogy tömeges és rejtélyes madárpusztulások történtek. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) munkatársa elmondta: idehaza is aggasztóan pusztulnak a madarak.

 

Arkansas államban mintegy ötezer madár pusztult el szilveszterkor, pár nappal utána pedig Louisiana államban körülbelül ötszáz madár rejtélyes elpusztulásáról számoltak be. A héten még Svédországból és Norvégiából érkezett hír arról, hogy megmagyarázhatatlan módon madarak múltak ki tömegesen. Az okokat egyelőre vizsgálják, s jelenleg a külföldi szakemberek arra hajlanak, hogy trauma, főként a szilveszteri tűzijáték és petárdázás okozta a madarak halálát.

Az MME munkatársa, Fatér Imre ornitológus elmondta a STOP-nak, hogy a madarak pusztulásához a riadalmon és stresszen kívül feltehetően a téli táplálékhiány is hozzájárulhatott. Az is közrejátszhatott a szakember szerint az amerikai madárpusztuláshoz, hogy éjszakázó fajokról van szó, amelyek a stresszes állapotban, a rossz látási viszonyok között fáknak, épületeknek és egymásnak ütköztek, így zuhantak le és zúzódtak össze. A szakember rámutatott, hogy felröppent olyan téves hír is, miszerint e madarak a fészkeikről repültek fel riadtan, s ez azért képtelenség, mivel ilyenkor, télen a madarak nem fészkelnek.

A magyar szakember felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon is tömegesen pusztulnak a madarak, ám ennek okairól pontos ismeretek vannak. Arról azonban nincs adat, hogy tűzijáték vagy petárdázás miatt nagy mennyiségű madár hullott volna el. Ellenben a középfeszültségű villanyoszlopok - amelyeket gyilkos oszlopokként emlegetnek a szakemberek - tömeges madárpusztulást okoznak. A nem megfelelően szigetelt villanyoszlopokra rárepülnek a madarak, és áramütést szenvednek. Ez azért történhet meg, mert a madár hozzáér az egyik fázisvezetékhez, közben a földelésen áll, vagy pedig egy nagyszárnyú madár két fázisvezetékhez ér hozzá, és ezért fut keresztül rajta az áram. A gyilkos oszlopok miatt évente több ezer madár pusztul el, és az eszmei kár - mutatott rá a szakember - eléri a több százmillió forintot.

Noha az áramszolgáltatókkal már régóta folynak tárgyalások az oszlopok megfelelő szigeteléséről, és ezek a munkálatok már évek óta folynak, még több évtized, mire ez a probléma megszűnhet.

A tömeges madárpusztulás másik oka a szándékos vagy akaratlan mérgezés, amely az utóbbi öt évben megint aggasztóan sok esetben fordul elő. Mérgezett csalikat helyeznek ki, sok esetben illegálisan - például rókagyérítés céljából -, s ezeket a ragadozómadarak felkapják, megeszik, és elpusztulnak, főként sasok és ölyvek.

A harmadik fő ok pedig az úgynevezett fényszennyezés. Az éjszakai világítás, különösen a városokban sok ezer madarat zavar meg, vakít el, s így rendszeresen ütköznek össze különféle objektumokkal. Ugyanígy a tükröződő felületeknek is könnyen nekirepülnek a madarak, s az esetek többségében ezek a balesetek halálosak.

Mint a szakember elmondta, az utóbbi időben illegális és nagy mértékű madárvadászat nem volt, inkább az jellemző, hogy külföldön, például a Balkánon lelövöldözött madarakat Magyarországon keresztül próbálják más országokba csempészni, és a tettesek a vámnál időről időre lebuknak.

 

stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: madár


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr812571048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása