Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Hol van a Jóisten? - Egy tudós tudni véli a választ

2010.12.19. 07:34ide tette: kiterdekel

Andrew Newberg, aki az úgynevezett neuroteológia képviselője imádkozó és meditáló emberek agyát vizsgálta, és kimutatta, hogy ezen spirituális ténykedések közben a homloklebeny aktivitása jelentősen megnő.

A neuroteológia erősen vitatott tudományág, de számos híve van már ezen kutatási területnek, amely az agybiológia és a vallás összefüggéseire irányul.

Andrew Newberg izgalmas vizsgálatokat végzett, amelyek során imádkozó, meditáló és egyéb vallásos tevékenységet végző emberek agyát műszeres vizsgálatnak vetette alá. Kiderült, hogy a nyugalmi állapothoz képest ezen ténykedések közben a homloklebeny aktivitása jelentősen megnő.

Persze kérdés, hogy ezt az eredményt miként lehet helytállóan értelmezni. A bírálók szerint ilyen alapon nem lehet kapcsolatot teremteni az agy biológiája és a vallásos hit, még kevés bármiféle isten között.

Newberg szerint ez az eredmény semmiképpen sem jelenti azt, hogy a spiritualitás pusztán biológiai jelenség volna, és egyáltalán nem zárja ki Isten létét vagy bármiféle spirituális dimenziót.

 

stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: tudomány agy isten tudós


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr182525207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása