Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Tapintást érzékel a mesterséges bőr

2010.09.14. 07:22ide tette: kiterdekel

A hajlékony félvezető anyagból készült új mesterséges bőr érzékeli a tapintást, ami lehetővé teszi, hogy olyan robotokat alkossanak meg, amelyek fogása akár egy tojás biztonságos tartásához is elegendően finom, miközben elég erős egy serpenyő megtartásához - jelentették be vasárnap amerikai kutatók.

Komoly feladatot jelent a robotikában, hogy a létrehozott eszköz a különböző tárgyak megfogásához és megtartásához szükséges erőt rugalmasan legyen képes megválasztani és alkalmazni. A nyomásérzékeny anyagokat e követelmény teljesítésére tervezik.

"Az emberek általában tudják, miként tartsanak meg egy törékeny tojást anélkül, hogy eltörnék azt" - magyarázta Ali Javey, a berkleyi Kalifornia Egyetem elektromérnöke, aki az egyik kutatócsoportot vezette a kettő közül, melyek a Nature Materials című szakfolyóiratban vasárnap számoltak be mesterséges bőrrel kapcsolatos felfedezésükről.

Mint Javey közleményében rámutatott, ha olyan háztartási robotot akarunk például, amely leszedi a terítéket, abban is biztosak szeretnénk lenni, hogy közben nem töri el a borospoharakat, de abban is, hogy leejtés nélkül képes megmarkolni egy szokványos serpenyőt.

Javey csoportja szilícium és germánium ötvözetéből állított elő "nanohuzalokat". A fémszálat egy hengeres dob külső felén hozták létre, majd ragadós filmrétegbe forgatták, így hozva létre egyenletes mintázatot a huzalokból. Az ily módon kialakult félvezető filmre egy nyomásérzékeny gumiréteget vittek fel.

Az anyaggal végzett tesztek azt mutatták, hogy igen széles tartományban képes érzékelni az erőt a számítógépes billentyűzet használatától egy tárgy megtartásáig.

A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói Zhenan Bao vegyészmérnök vezetésével más megközelítést választottak, amikor annyira érzékennyé tettek egy anyagot, hogy a rászálló pillangó súlyát is képes érzékelni.

Bao csoportjának szenzora egy igen pontosan öntött "szendvics": nagy elaszticitású gumiréteg két elektróda között aprócska piramisok rácsszerkezetében. Mint Bao elmondta, az anyag mikroszerkezetét úgy tervezték meg, hogy bizonyos mennyiségű "légzsebet" foglaljon magába. Ha levegőt juttatnak be, a gumirészek vissza tudnak ugrani. Amikor ezt az anyagot kinyújtják, a mesterséges bőr az elektromos aktivitásban létrejövő változást észleli, mert az anyagvastagság megváltozását elektromos jellé alakítják.

 

mti.hu

Szólj hozzá!

Címkék: bőr mesterséges


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr742294699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása