Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Kikötött a Progressz teherűrhajó

2010.07.05. 07:21ide tette: kiterdekel

A Progressz M-06M jelzésű orosz teherűrhajót vasárnap este automatikus üzemmódban rákapcsolták a Nemzetközi Űrállomásra - közölte az orosz űrrepülési irányítási központ.

A kikötés helyi idő szerint 20 óra 19 (közép-európai szerint 18 óra 19) perckor volt.

A földi irányítás vasárnap reggel döntötte el, hogy este próbálkoznak megint a rákapcsolással. Ismét automatikus vezérléssel hajtották végre a manővert, és ez sikerült is.

Az első dokkolási kísérlet pénteken kudarcot vallott. Azóta kiderült, az volt a baj, hogy aktiválódott a kézi rákapcsolási rendszer távirányítója, ami ilyen esetekben felülírja az automatikus vezérlést.

A 2,6 tonna szállítmánnyal - egyebek között élelmiszerrel, vízzel, oxigénnel, üzemanyaggal, különböző műszerekkel és digitális videokamerával - megrakott űrhajó szerdán startolt Bajkonurból, és már útközben is jelentkeztek problémák, háromszor kellett korrigálni a pályáját.

Az első dokkolási kísérlet közben Alekszandr Szkvorcov, az űrállomás parancsnoka arról tájékoztatta a Moszkva melletti Koroljovban működő repülésirányító-központot, hogy a Progressz irányíthatatlanul forog és távolodik az állomástól.

Az ISS történetében eddig egyszer sem fordult elő, hogy a legénység nem tudott csatlakoztatni egy teherűrhajót.

fn.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nasa iss spaceship progress


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr882130035

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása