Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

A Holdnál is közelebb jön a kisbolygó!

2010.04.07. 20:47ide tette: kiterdekel

A Föld közelében száguld el csütörtök éjfélkor egy 22 méter átmérőjű kisbolygó.

Az aszteroida 359 ezer kilométerre lesz bolygónktól, ez a Föld-Hold távolság kilenctizede, ám az amerikai úrkutatási hivatal, a NASA szakemberei szerint az űrobjektum nem jelent veszélyt bolygónkra - olvasható a space.com című csillagászati hírportálon.

A 2010 GA6 katalógusjelű aszteroidát a közelmúltban fedezték fel a Catalina Sky Survey (CSS, Catalina égboltfelmérési projekt) keretében, amelyet 1999-ben indítottak a potenciálisan veszélyes földközeli objektumok (kisbolygók és üstökösök) feltérképezésére
.



"Néhány hetenként repülnek el a Föld közelében ilyen objektumok" - nyilatkozta Don Yeomans, a NASA bolygókutatással foglalkozó részlege, a Jet Propulsion Laboratory (JPL) földközeli objektumok részlegének szakértője.

A 2010 GA6 katalógusjelű kisbolygó nem az első hívatlan égi látogató, amely az idén a Föld közelébe "merészkedik": januárban a 2010 AL30 katalógusjelű kis aszteroida 130 ezer kilométerre száguldott el tőlünk. Más "űrsziklák" általában nagyobb távolságra haladnak el a Föld mellett.

Mint a tudósok rámutatnak a NASA WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) széleslátószögű infravörös sugárzást felmérő csillagászati műholdja, amelyet decemberben állítottak pályára, üzembeállítása óta naponta tucatjával fedezi fel a Föld közelében "rejtőzködő", korábban ismeretlen "sötét" aszteroidákat.

 MTI

Szólj hozzá!

Címkék: nasa hold kisbolygó


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr601902665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása