Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Pusztító jelenség söpri el a Mars légkörét

2010.03.16. 21:30ide tette: kiterdekel

A Mars atmoszférája vékony és rendkívül hideg. Ennek elsősorban az az oka, hogy a vörös bolygó légköre állandóan fogyatkozik. Jelentős része ugyanis az űrbe szökik, aminek az oka, hogy folyamatos „napszéllökéseknek” van kitéve a Mars atmoszférája, illetve nem tudja pótolni elég gyorsan a légkörét – írja a Discovery News.

A napszél azért tud folyamatosan kárt tenni a bolygó légkörében, mert a Marsnak nincs az egész bolygóra kiterjedő saját mágneses mezője, így a Napból kiáramló elektromosan töltött részecskéket nem tudja magától távol tartani. A Földnek ez sikerül, ugyanis erős mágneses mezőnk a pusztító napszelet eltereli, illetve egy részét a Föld pólusainál „vezeti le”. (Ez utóbbival magyarázható a sarki fény jelensége.)

Ezzel szemben a Mars jelenleg nem rendelkezik ilyen átfogó „védőpajzzsal” (bár geológiai adatok szerint korábban lehetett a vörös bolygónak mágneses mezője). Így a Mars felszíne folyamatosan ki van téve az erős napszélnek, amely elektronokból és protonokból áll, és amely elsodorja az útjába kerülő légköri alkotóelemeket (is).

Fotó: AP

Egy különleges jelenség

Tudósoknak most megmagyarázniuk egy különleges jelenséget, amelynek lényege, hogy egymást erősítő napszél-áramlatok lökésszerűen érik el a vörös bolygót, és nagyban hozzájárulnak az ottani légkör ritkulásához. Niklas Edberg svéd asztrofizikus szerint egy lassabb és egy gyorsabb napszél-áramlat összekapcsolódása okozza a „pusztító” jelenséget. Ezek egyetlen nagy hullámmá erősödve érik el a Mars felszínét, ritkítva az ottani légkört.

„Régóta tudjuk, hogy a Mars folyamatosan veszít az atmoszférájából” – magyarázta Edberg a Discovery Newsnak. Most viszont a Mars Express űrszonda legfrissebb méréseivel igazolható, hogy a légkör részecskéi kilökődnek a bolygóközi térbe, ennek oka pedig a napszél. Edberg és kollégái 41 naprészecskékből álló kettős hullámot vizsgáltak 2007 és 2008 között. Ezek a Napban lejátszódó folyamatok eredményei: úgynevezett CME-kből (coronal mass ejections: koronakilökődések, koronakidobódások) származnak. Ez azt jelenti, hogy a Nap koronájából áramlanak ki elektromosan töltött részecskék. A 41 kilökődésből 36-nak a (káros) hatását észlelte a Mars Express is.

A kétféle napszél egyesülése pusztító hatással jár

A kétféle napszél a Nap különböző területeiről áramlik ki: a központi égitestünk egyenlítőjének közeléből származó, lassabb részecskék és az ettől távolabbi pontokról kiinduló gyorsabbak együttesen hozzák létre a pusztító kettős hullámokat (CIR-eket). A marsi légkör veszteségeinek egyharmadáért felelősek Edbergék szerint a CIR-ek. A bolygó atmoszféra-csökkenésének egyharmada ugyanis akkor történik, amikor a napszél eléri a Marsot.

A vékony marsi atmoszféra másik oka, hogy a bolygó csak korlátozottan képes saját légkörének pótlására, újratermelésére. Talán a bolygó felszíne alatt rejlő víz párolgása, üstökösök becsapódása és a sarkvidéki jég párolgása ad némi utánpótlást a légkörnek, amely így rendkívül ritka a bolygó felszínén – vélik a Discovery által megkérdezett kutatók.

 

 

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nasa mars levegő


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr131845496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása