Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Gyorsabban nőnek a fák a globális felmelegedéstől

2010.02.03. 21:42ide tette: kiterdekel

Gyorsabban nőnek a fák az Egyesült Államok keleti felén, mint az elmúlt két évszázadban, válaszul az éghajlat felmelegedésére, állapította meg egy új tanulmány.

Geoffrey Parker ökológus következtette ki a változást a marylandi erdőkben. Parker a fák összeírásánál ezen időszak alatt kimutatta, hogy a területen lévő fák súlya jóval gyorsabban nőtt a vártnál, és átlagosan az erdők további 2 tonna/hektárral növekszenek évente.

Parker munkatársa, Sean McMahon megfigyelései szerint a növekedés vizsgálatánál az adott területen a fák között volt 5-225 éves, de a növekedés gyorsulása a fák minden korosztályánál észrevehető volt. A fák több mint 90 százaléka nőtt két-négyszers gyorsasággal, mint várható lett volna a kiindulási értékhez képest. Parker és McMahon ezért vizsgálni kezdte, hogy mi okozza ezt a jelenleget.

A növekedést gyorsító hatások között fontos a hőmérséklet emelkedés, a hosszabb tenyészidő és a légköri szén-dioxid szintjének növekedése – ezek pedig mind az éghajlatváltozásból fakadnak.

   [

Forrás

: OrinetPress Hírügynökség]

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr421727923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása