Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Ugráló helikopter

2010.01.13. 09:05ide tette: kiterdekel

Amerikai kutatók a szöcskék haladásához hasonló elven működő járművet hoztak létre. Az eszköz nagyokat ugrik, és rotorjaival, mint a rovar a szárnyaival, sokszorosára növeli az „ugrótávot”.

A Georgia Tech konstruktőreinek az volt a célja, hogy a jármű a legváltozatosabb terepviszonyok között is képes legyen haladni, ha kell mocsárban, vagy akár épületek tetején ugrálva. Fontos szempont még, hogy talajt érve ne boruljon fel, és azonnal kész legyen a következő ugrásra.

Az eredmény egy propellerrel felszerelt gömb alakú kalicka, aminek a súlypontja mélyen alul, a talaj közelében van. A mini pattogó helikopterre a hadsereg is felfigyelt és lelkesen támogatják a terepviszonyokra fittyet hányó szerkezet fejlesztését. A fura jármű mozgatója a kettős rotor, amely a jármű forgását is kiegyenlíti. A váz egy rács, amely a tereptárgyakba ütközéstől védi a rotorokat.

A platformon van egy körben mozgatható súly, ami meghatározza a jármű előrelendülését az ugrás során. A mozgás során a súllyal beállítják az ugrás irányát és a rotorok működési ideje határozza meg a távot. A kutatók szerint több száz ugrás után sincs észrevehető károsodás a rugalmas szerkezetben.

 

nol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: ugrálóhelikopter


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr961668506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása