Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Jelentős mennyiségű vizet találtak a Holdon

2009.11.14. 08:33ide tette: kiterdekel

Jelentős mennyiségű fagyott vizet fedeztek föl a Holdon - jelentette be az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA.A bizonyítékot a szándékosan a Holdra zuhanó rakéta által felvert törmelék elemzéséből nyerték. A 2,3 tonnás Centaur egy puskagolyó sebességének a kétszeresével csapódott be a Hold déli pólusa közelében lévő Cabeus-kráterbe, hogy minél több port kavarjon fel, amelyről egy másik szonda gyűjtötte össze az adatokat.



Az október elejei becsapódás 1,6 kilométer magasra verte föl a törmeléket, amelynek az első elemzése most készült el. "Vizet találtunk, és nem is keveset, hanem jelentős mennyiséget" - mondta el egy washingtoni sajtóértekezleten Anthony Colaprete, a LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) program vezetője. A NASA egy másik illetékese ezt egy "nagyobbfajta" felfedezésnek minősítette. Colaprete szerint a becsapódáskor közel száz liternyi, mínusz 250 fokos víz (jég) repült szét.

Vizet már szeptemberben is kimutattak a Hold talajában, de csak igen kis mennyiséget, a felszín alatt. A Cabeus-krátert azért választották a kutatás helyszínéül, mert ott egy előző szonda hidrogénszivárgást észlelt, ami jég előfordulását tette valószínűvé az örökké árnyékban lévő területen.

Ez a víz több milliárd éves, és információkat tartalmazhat a naprendszer múltjáról is. És ha nagyobb mennyiségben van, akkor felhasználható az űrutazásokhoz. "Annak is jelei vannak, hogy a Cabeus-kráterben más, érdekes anyagok is előfordulnak a jégen kívül. A Hold örökké árnyékban lévő, hideg területei igazi csapdák, amelyek milliárd éveken át gyűjtik és megőrzik az anyagokat" - mondta Colaprete.

Michael Wargo, a NASA Holddal foglalkozó tudományos vezetője szerint bolygónk kísérője még számos titkot őriz. "Legközelebbi szomszédunk titkait felfedve a naprendszer titkait is megfejtjük" - mondta. Pénteken egyébként két szonda csapódott bele a Holdba. Az első felröpítette a törmeléket, a második színképelemzővel vizsgálta, majd maga is lezuhant pár perccel később, de előbb még továbbította az adatokat.

 

 

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: víz hold


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr591524040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása