Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Érme méretű az új atomelem

2009.10.10. 21:32ide tette: kiterdekel

A missouri egyetem kutatói olyan parányi, pénzérme méretű nukleáris áramforrásokat állítottak elő, amelyek a radioaktív izotópok bomlásakor keletkező energiát alakítják át.

A radioaktív anyagok bomlásakor felszabaduló töltött részecskék begyűjtésével elektromos áram állítható elő, és ez megfelelő módon csomagolva elemként használható. Az ilyen nukleáris elemeket régóta használják például katonai célokra és a világűrbe telepített eszközök energiaellátásához, de ezek a technológiából adódóan sokkal nagyobb méretűek - olvasható a BBC hírportálján.

A nukleáris energiát hasznosító elemek a hagyományos telepekhez képest milliószor több töltéssel rendelkeznek. A méret csökkentése azért volt fontos, hogy azokat a mikro- és nanoelektornikai eszközökben is használni lehessen. A nukleáris elemek akár több száz évig is kitartanak, éppen ezért elsősorban olyan helyen használják őket, ahol lényeges a hosszú élettartam, vagy ahol nehézkes lenne a lemerült telepek cseréje.

A missouri egyetem kutatói a jelentős méretcsökkentést folyékony félvezetők alkalmazásával oldották meg, amelyek - a szilárd halmazállapotú félvezetőkkel ellentétben - nem károsodnak a nagy energiájú ionizáló sugárzás hatására.

A régebbi elemekben a hosszú élettartamra törekedve a radioaktív sugárzás károsító hatását a méret növelésével kompenzálták. Az új elemek élettartama gyakorlatilag megegyezik a bennük található izotópok élettartamával.

 

 

mti

Szólj hozzá!

Címkék: atom elem


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr281441357

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása