Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

2010-ben kilövik az első magyar műholdat

2009.09.17. 12:00ide tette: kiterdekel

Masat-1 pikoműhold projekt néven jövő hét csütörtökön, azaz szeptember 24-én összejövetelt tart a Hírközlési és Informatikai Egyesület Távközlési Szakosztályának Távközlési Klubja. A helyszín a BME I. épületének Informatikai Klubja (Bp. XI. Magyar tudósok krt. 2.), az időpont 18.00-20.00. Vitaindító és házigazda Both Előd, a MŰI vezetője, elődadást tart Solymosi János (Bonn-Magyarország Kft., a MANT elnöke) az Űrkutatás technológiai kérdéseiről, Kovács Zoltán (MaSat) a projekt jelenéről és jövőjéről, valamint Dudás Levente (MaSat) a műhold fő egységeiről. Minden kíváncsiskodót szívesen látnak!

 
A műhold megálmodói és megvalósítói, egy a Műszaki Egyetem tanáraiból és diákjaiból álló lelkes 20 fős csapat, három éve dolgozik a terven, és úgy tűnik, a Masat-1 elkészült, és kilövésre vár. Az EADS Astrium Gmbh. már szemügyre is vette az 1 kg-os magyar pikoműholdat, és elismerését fejezte ki. A nemzetközi űrkutatással foglalkozó cég CAD szoftverlicenszekkel támogatja is a kis csapatot, és segít a napelemcellák rögzítésében is.
 
A kilövésre Indiában kerül sor. „A megállapodás szerint műholdunk körülbelül 700 km magas napszinkron pályára kerül. Ez azt jelenti, hogy az Egyenlítőre közel merőlegesen fog keringeni és kétszer távolabb lesz a felszíntől, mint a Nemzetközi Űrállomás (ISS). A startra Indiában kerül sor, azonban a pontos dátum még nem ismert. A felbocsátást szervező cég 2010 második, harmadik és negyedik negyedévében keres lehetőségeket.” -olvashatjuk a projekt honlapján.
 
cubesat.bme.hu, hte.hu
 
 

Szólj hozzá!

Címkék: magyar műhold


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr201388109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása