Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Szélenergiával működhetne New York városa

2009.06.16. 14:00ide tette: kiterdekel

Elkészült az első világméretű tanulmány, amely azt vizsgálja: milyen hatékonyak lehetnének a több ezer méter magasságban telepített szélfarmok, írja a Wired. A hetvenes évek ötleteit felfrissítve működőképes energiagyűjtőket készíthetnénk, de kétségkívül nem hagyatkozhatunk csupán ezekre, állítják a szakértők.A California State University és a Carnegie Intézet kutatói által készített tanulmány szerint 1600 és 40 ezer láb (kb. 488 és 12192 méter) közti magasságon négyzetmétereként 16 kilowattot lehetne generálni, míg a földre telepített generátorok még 1 kilowattnál is kevesebbet tudnak biztosítani ugyanilyen területen. A kutatók szerint a magasba telepített szélfarmokkal gyakorlatilag százszorosan lehetne kielégíteni bolygónk elektromos szükségleteit. Mindezt még az is hangsúlyosabbá teszik, hogy a legjobban hasznosítható szélenergia-területek egybeesnek az észak-amerikai keleti partvidékkel, a kínai partvonallal, Japánnal, Ausztrália déli területeivel, valamint Északkelet-Afrikával.

A szélenergia hasznosításának újszerű tervei a hetvenes évek energiasokkjának következtében születtek meg: a két fő elképzelés szerint vagy egy lebegő szélfarmot kellene létrehozni, ami egy elektromosságot vezető pányván keresztül küldené le a magasban generált elektromosságot - vagy egy olyan sárkányrepülőhöz hasonló alkalmatosságot, ami az összegyűjtött mechanikus energiát a földfelszínre letelepített generátorokhoz küldi. Christine Archer, a California State University kutatója elmondta a Wired-nek, hogy míg a magassági szélenergia nagyon jó megújuló energiaforrás, nem ez fogja megoldani a globális problémájat. A szélre ugyanis nem tudunk mindig számítani, szükség lesz biztonsági energiatartalékra, egy kontinentális vagy akár globális méretű elektromos hálózatra. Ettől függetlenül már most is számos kezdő vállalkozás készül a magassági szélenergia kiaknázására, a működő prototípusokról viszont még mindenki hallgat, írja a Wired.

Szólj hozzá!

Címkék: new york


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr1001188789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása