Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Az antianyag létezik

2009.05.21. 08:42ide tette: kiterdekel

A Dan Brown-regényből készült hollywoodi filmben a Vatikánt akarják felrobbantani a genfi székhelyű Nukleáris Kutatási Központ (CERN) részecskefizikai laboratóriumából lopott antianyaggal. A világ vezető részecskefizikusainak magyarázata segít némi rendet tenni a kérdéssel kapcsolatban a fejekben.

"Az antianyagatomok léteznek, de nagyon nehéz előállítani őket" - jelentette ki keddi telefoninterjújában Rolf-Dieter Heuer, a CERN igazgatója. Az antianyag-részecskék szubatomi részecskék, az anyag tükörképei - tette hozzá Boris Kayser, az illinoisi Bataviában működő Fermi Részecskegyorsító Laboratórium fizikusa. Az antianyag és az anyag részecskéi megsemmisítik egymást és ennek során tömegük energiaként szabadul fel.

Brown könyvében az szerepel, hogy negyedgrammnyi antianyag ötezer tonna dinamittal ér fel, vagyis közel egy kilométer sugarú körben képes mindent megsemmisíteni. "Ez az adat helyes" - erősítette meg Kayser. Kollégája, Heuer ugyanakkor leszögezte, hogy milliárd évekbe telne, míg a filmben használt mennyiségű antianyagot elő tudnák állítani. Az antianyagot, bármekkora is a kísértés, alternatív energiaforrásként sem lehet felhasználni, mert előállítása és tárolása több energiát emésztene fel, mint amennyit nyernének belőle.


Pedig az antianyag nem volt mindig ilyen ritka. A Nagy Ősrobbanás alatt egyenlő arányban létezett az anyag és az antianyag az univerzumban - jelentette ki Kayser, akinek laboratóriuma éppen azt kutatja, mi történt az antianyaggal. A CERN-ben felépített nagy hardonütköztetővel (LHC) - amely Brown képzeletét is megmozgatta - az ősrobbanás laboratóriumi reprodukálása volt a cél. A svájci-francia határ alatt húzódó, 27 kilométer hosszú földalatti járatban protonnyalábokat akarnak fénysebességre gyorsítani, hogy az így bekövetkező ütközésekből létrejövő rövid életű új részecskéket tanulmányozhassák. Az elmélet szerint a kísérlet során keletkező "isteni részecske" - ahogy Leon Lederman, Nobel-díjas tudós elnevezte - magyarázatot adhat az antianyag eltűnésére a világegyetemből. A nagy hadronütköztető tavaly szeptemberben beindítását követően meghibásodott, ezért a kísérletet idén szeptemberre halasztották.

 

 

nol.hu

 

Szólj hozzá!

Címkék: antianyag


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr551134897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása