Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Mégsem pusztítja el a világot a svájci részecskegyorsító?

2009.05.15. 08:26ide tette: kiterdekel

Meglepő ötlettel rukkolt elő a New Scientist egyik bloggere: Jo Marchant szerint, ha az LHC részecskegyorsítója bármekkora veszélyt is jelentene az emberiségre, egy katódsugárcsővel, egy dobozzal és némi vákuummal mindent megoldhatunk.Szeptemberben indul meg újra Genf közelében a CERN intézet részecskegyorsítója, a média által felkapott vészhírek pedig mind végítéletet látnak: szerintük vagy szürke anyag keletkezik majd, ami mindent szürke anyaggá változtat és így zabálja fel az anyag az univerzumot - vagy fekete lyukak keletkeznek, amelyek általunk eddig nem tapasztalt tömegvonzással szívnak magukba minden anyagot, így zabálva fel Földünket.



Cáfolja mindezt a New Scientist bloggere, Jo Marchant. Szerinte ugyanis a Föld légkörének részecskéit a beérkező kozmikus sugárzás olyan energiával bombázza, amire az LHC részecskegyorsító képtelen, úgyhogy ha születnek is fekete lyukak  a működése közben, azok garantáltan nem bántanak minket. Marchant szerint a kozmikus sugárzás következtében létrejött fekete lyukak fénysebességgel mozognak, úgyhogy gyakorlatilag keresztülszáguldanak a bolygón, mielőtt bármilyen problémát okozhatnának. A genfi kísérletben létrejövő fekete lyukak állni fognak, akkor lehet csak baj, ha még stabilak és nagy erőt tudnak kifejteni környezetükre - teszi hozzá.

Cikkében kifejti: értesülései szerint az LHC kísérletei során létrejövő fekete lyuk legrosszabb esetben is csak egy narancs méretű tárgyra tudna hatást kifejteni, és kifejezetten lassan nőne, úgyhogy a tudósoknak lenne idejük megfékezni. A fekete lyukak töltése az általuk felfalt részecskéktől függ, úgyhogy első lépésként elektronokkal bombáznák egy katódsugárcsőből, majd egy negatív töltésű fémdobozt építenének köré. Így a fekete lyuk és a doboz taszítanák egymást, a lyuk pedig a doboz közepén maradna - ezt biztosítandó, a doboz belsejében vákuumállapotot kell létrehozni.

 

hvg.hu

13 komment

Címkék: fekete lyuk


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr91122729

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

herbert 2009.05.15. 12:21:07

"a média által felkapott vészhírek pedig mind végítéletet látnak: szerintük vagy szürke anyag keletkezik majd, ami mindent szürke anyaggá változtat és így zabálja fel az anyag az univerzumot - vagy fekete lyukak keletkeznek, amelyek általunk eddig nem tapasztalt tömegvonzással szívnak magukba minden anyagot, így zabálva fel Földünket."


mindegy ugye, csak történjen már valami! :O

is 2009.05.15. 12:32:25

bízzunk benne, hogy a narancs tömegű (kit érdekel a mérete?) tárgy jó becslés, ha már a dobozt is képes lenne begravitálni töltéstől függetlenül, akkor már nem olyan egyszerű a kérdés. de én sem hiszek benne, hogy ez probléma lesz.

Dani7 (törölt) 2009.05.15. 12:37:54

Elméletek, elméletek, elméletek. Ennyi erővel azt a blogot egy trafikos is irhatná. Áltudományos halandzsa.

Kopi3.14 2009.05.15. 12:58:00

ajjajj: ez a csóka nem olvasott magyar politikát, különben nem mondana ilyet. Mi lesz így velünk fidesz nélkül?

Dirky 2009.05.15. 13:04:20

Azért az mekkora lenne, ha az utolsó forgatókönyv válna valóra, harminc év múlva meg a karbantartóknak kerülgetni kellene a sok bedobozolt fekete lyukat...

belekotty 2009.05.15. 13:06:39

Nono.. azért én tartok a narancstól, főképp ha magyar.
itthon is van narancs ami ha tehetné felzabálna mindent. Bezzeg ha szekfű keletkezne attól senki sem félne mert annyira semmire sem jó. Ha három szikkadt varjú keletkezne az simán ellopna mindent. :-))

a rekettyés 2009.05.15. 13:12:32

Nemrég voltam Kubában ott láttam fekete lyukakat. Nincs azokkal semmi baj. Nagyon sok örömet okoztak:)

ergerberger 2009.05.15. 13:57:27

@a rekettyés: Aztán magukba szippantottak-e valamit belőled?

Kagai · http://autostat.hu/markakereskedesek-szervizek 2009.05.15. 15:05:37

Kábé annyi értelme van, mint a 2000 év problémája (amin millióan meggazdagodtak), vagy hogy ugyanekkor jött a világvége.
Most meg ez. Gondolom ha jön a magegyesítéses reaktor 2020-ban, akkor az fogja beszívni Európán.

smartdrive 2009.05.15. 16:45:18

csak nehogy a terroristák kezébe jusson egy ilyen. becsempészik egy nagyvárosba, kinyitják, és másnap reggelre az egész kóceráj eltűnik

BaKecske 2009.05.15. 17:25:58

@Kagai: Az nem lehet, mert már 2012 december 21én vége lesz a világnak, ugyanis a maják csak addig számolták a napokat az összes naptárjaikon. Aznap majd eljönnek az űrlények akik alkottak minket és jön az utolsó ítélet.

Kopi3.14 2009.05.16. 12:31:34

@smartdrive: asszem ilyen dobozokat már láttam a világban jártamban, keltemben, amikben nagoyn sötét fekte lyukak voltak. Furcsa mód eme dobozok eléggé emberi fej formájúak voltak, és egy nyakon ültek... :)

DieHappy · http://local.blog.hu 2009.05.16. 14:22:52

Kar, hogy statikus dobozzal nem lehet potencialgodrot letrehozni. A legkort bombazo kozmikus sugaras vedekezes pedig nem az o otlete.

A szurke anyag veletlenul nem sotet anyag?
süti beállítások módosítása