Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Keddtől járják Budapestet a Google Street View autói

2009.05.04. 12:21ide tette: kiterdekel

Keddtől érdemes figyelni Budapest utcáit, a Google ugyanis fővárosunkba is elküldte a Street View autókat. A panorámaképekből összeállított térképszolgáltatáshoz az autók nagyfelbontású, 360 fokos képeket készítenek és kameratornyuk miatt igen figyelemfelkeltőek: a hírek szerint az utcaképeket sötét Opel Astrák rögzítik majd.

Keddtől érdemes figyelni Budapest utcáit, a Google ugyanis fővárosunkba is elküldte a Street View autókat. A panorámaképekből összeállított térképszolgáltatáshoz az autók nagyfelbontású, 360 fokos képeket készítenek és kameratornyuk miatt igen figyelemfelkeltőek: a hírek szerint az utcaképeket sötét Opel Astrák rögzítik majd.

A Google nem nyilatkozott arról sem, hogy a város mely területei kerülnek fel először a Street View panorámatérképére, a kocsik vélhetően a belvárosi kerületeket járják be először. Nem okoznak számukra problémát a gyalogos zónák sem - e területek lefedésére ugyanis a cég már dolgozik egy mobilabb Street View-kamerán, első körben azonban csak az autóval bejárható területek kerülnek fel. A jövőben, hangzott el a sajtótájékozatón, előfordulhat, hogy triciklik jelenhetnek meg ott, ahova a Google kocsijai már nem juthatnak be, aki pedig többet szeretne megtudni, keressen utána a neten. A kilenc digitális kamerával, lézeres távolságmérőkkel, GPS, Wi-Fi és 3G antennákkal felszerelt kocsikat helyi sofőrök vezetik majd, akik jól ismerik a bejárandó környéket, valamint a hatóságokkal is szót értenek - a Google természetesen már jó előre egyeztetett a rendőrséggel.

A fényképek készítése több hétig, feldolgozásuk pedig több hónapig tart majd, így nem lehet tudni, hogy pontosan mikortól is járható be Budapest a Street View szolgáltatással. A feldolgozás során a Google automatikus algoritmusokkal takarja ki a felvételeken szereplő arcokat és rendszámokat is, így számos személyiségi jogi problémának veszi elejét. Az algoritmus nem intelligens, így a járókelők arca mellett a hirdetéseken szereplő arcok, valamint a szobrok arca is gyakran elmosódhat. Természetesen, ha valakinek problémája van a Street View bármilyen nézetével, egy webes űrlap kitöltésével orvosolhatja mindezt. Ha egy részletet eltávolítanak, a Google nem cseréli ki másra, így a szóban forgó városrészlet feketén marad.

Arra sem kaptunk választ, hogy Budapesten kívül más területek feltérképezését mikor végzi majd el a Google, a sajtótájékoztató egyetlen elejtett mondata arra enged utalni, hogy a cég nem zárkózik el ettől, de prioritási listájuk ugyanolyan kevéssé átlátható, mint a kocsik útvonala.

 

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: google street view


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr691101962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása