Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Vezeték nélküli villamos

2009.05.01. 20:35ide tette: kiterdekel

A BOMBARDIER egyedülálló technológián alapuló rendszere biztosítja a láthatatlan áramellátást és az időjárási körülményektől független működést. A rendkívül biztonságos rendszer csökkenti az alkatrészek kopását, ezáltal csökkennek a jármű élettartama során felmerülő költségek is. A rendszernek nincs szüksége harmadik sínre vagy magas tetőkialakításra, így a dimbes-dombos városokban kisebb keresztmetszetű alagút is elegendő.

Az új technológia lényege, hogy az áramellátó alkatrészeket a jármű, illetve a sínek alá „rejtik". Az elsődleges és a másodlagos elektromos áramkörök egymástól elkülönítettek - ezt az elvet alkalmazzák a transzformátoroknál is. A mágneses mezőt létrehozó elsődleges áramkör kábeleit a sínek közé építik. A járműben található másodlagos áramkör ezt az energiamezőt alakítja át elektromos árammá - a villamos alján felvevőtekercsek kaptak helyet, melyeket vezeték köt össze a villamos meghajtó-rendszerével. A talajban elhelyezett csatlakozóelemek a biztonságos működésről is gondoskodnak, mivel csak akkor töltődnek teljesen fel árammal, ha a jármű teljes egészében lefedi őket. Ezért a rendszer gyalogos zónákba is beépíthető.

További előny a villamos tetejére szerelt energiatakarékos rendszer. Az itt elhelyezetett kondenzátorok tárolják a fékezéskor keletkező energiát, majd gyorsítás közben újrahasznosítják azt. A könnyű vasúti járműveknél alkalmazott eljárás (a Mannheimben zajló, 2003 óta tartó tesztelések során) bizonyította, hogy használatával akár 30 százalékos energia-megtakarítás érhető el. (A rendszer alapja a kétrétegű kondenzátor technológia, azaz egy intelligens tárolóeszköz, mely a fékezés során keletkező elektromos energiával töltődik fel.) A technológia teljesítménynövelőként is használható, mivel gyorsítás során extra energiát ad a járműnek.

 

nol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: villamos vezeték nélküli


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr111097780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása