Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Négyezer kilométer egy liter üzemanyaggal

2009.04.29. 19:31ide tette: kiterdekel

Húsz ország kétszáz csapata között két magyar jármű is indul a 25. eco-marathon versenyen. A cél: minél kisebb fogyasztású autót előállítani. Egy svájci egyetemista csapat tartja a csúcsot: szerkezetük egyliternyi üzemanyaggal 3836 kilométerre jutott.

Hazánkból a győri Széchenyi István Egyetem és a Budapesti Műszaki Főiskola mérnökhallgatói állnak rajthoz a németországi Lausitzban megrendezendő 25. Shell Eco-marathon versenyen. Egyik csapat sem újonc: már tavaly is részt vettek a viadalon, ahol a Széchenyi Egyetem csapata megnyerte a napenergiával hajtott járművek versenyét a Városi Koncepció kategóriában.

A győriek Szenergy Team nevű csapata miközben megtartott néhány, már a tavalyi évben is alkalmazott, kiemelkedő újítást, teljesen új járművet épített. Elsősorban a kompozit karosszériának köszönhetően idén még könnyebb autóval állhatnak a rajtvonalhoz az akár a városi közlekedésre is alkalmas járművek versenyében. Varga Zoltán csapatvezető mérnöktől tudjuk, hogy a közel hét négyzetméteres napelemrendszer csúcsteljesítménye 1000 watt, a gyakorlatban azonban 600 wattot tud az 5,5 millió forintból épített, 147 kilós autó. A szabályok szerint a járgánynak a legalább 50 kg-os sofőrrel óránként 24,5 kilométeres sebességet kell elérnie.

A Budapesti Műszaki Főiskola Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Karának csapata 2009-ben is a Prototípusok kategóriában nevezett, és még a tavalyinál is áramvonalasabb, izgalmasabb autót épített. A biciklikerekeken guruló, benzinüzemű járművet átalakított robogómotorral látták el, miközben a legmodernebb anyagok használatának köszönhetően 25 százalékkal csökkent a karosszéria és a váz súlya. (Az autó teljes tömege ötven kilónál kevesebb.) A budapestiek célja, hogy az egyliternyi üzemanyaggal a tavalyi 176 km három-négyszeresét tegyék meg.

- A programban való részvétel nem csak azt jelenti, hogy hallgatóink összemérhetik tudásukat, felkészültségüket a világ más tájáról érkezőkkel - mondja Körtvélyesi Géza, a Budapesti Műszaki Főiskola docense. A több hónapon át tartó munka jó alkalom az elméleti tudás és a praktikum ötvözésére. Ez az, amit egy műszaki felsőoktatási intézmény egyedül nem tud a diákjainak megadni.

Felvetődik, hogy mikor lehet ezekből a tanulmányautókból mindennapos közlekedési eszköz. Varga Zoltán szerint a foszszilis üzemanyagok terén egy újabb árrobbanás mindenképpen új helyzetet teremtene. Ha ez bekövetkezik, gyorsan elterjednek az elektromos autók.

 

NOL.HU

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr191094221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása