Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Emberi vér táplálja az új üzemanyagcellát

2009.04.07. 13:02ide tette: kiterdekel

Az emberi vér glükóztartalmából táplálkozó élesztősejtek táplálhatják a jövőben implantátumainkat. Az újszerű energiaforrás regenerálódik és nem is kell operáció beültetéséhez, a British Columbia Egyetem kísérletei pedig bebizonyították: egy csepp emberi vérplazma elég ahhoz, hogy a miniatűr, élesztősejtekkel teli kapszulázott üzemanyagcella elkezdjen áramot szolgáltatni, írja a New Scientist.

Eltérően a nagy hőmérsékletű katalizátorokon (például a platinumon) alapuló hagyományos üzemanyagcelláktól, a mikrobiális üzemanyagcellák az alacsonyabb hőmérsékleten működő katalizátorokat, az enzimeket használják ki, ettől eltekintve a működési elv megegyezik, elektronokat szakítanak le az üzemanyagnak tekintett anyagokról és azok segítségével generálnak áramot.

A kutatók szerint a legegyszerűbb az, ha az elektronokat akkor gyűjtjük össze, amikor a sejtek elkezdik lebontani táplálékukat, ehhez pedig egy úgynevezett elektronmediátor anyagot kell használnunk, ami képes behatolni sejtekbe, összegyűjteni ott a szükséges elektronokat, majd ugyanakkor képes távozni is a sejtek belsejéből. A British Columbia Egyetem kutatói mindehhez metilkéket használtak. Az új üzemanyagcella fő részét a Saccharomyces cerevisiae nevű közönséges élesztőfajta adja - a háziasszonyok is ezt használják a sütéshez, igaz, nagyobb mennyiségben.

Míg elméletileg a technológia tökéletes arra, hogy az emberi szervezetbe helyezett implantátumokat táplálja, a génsebészet révén pedig az élesztősejtekből nagyobb mértékű energiafejlesztést is ki lehet hozni, még számos kihívás áll a kutatók előtt, többek között az is, hogy miként tartják egészségesen a szervezetben az élesztősejteket és hogyan távolíthatjuk el az élesztősejtek működésének melléktermékeit.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr991051655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása