Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Zöld lengéscsillapító segít spórolni a benzinnel

2009.02.14. 16:34ide tette: kiterdekel

Az új fejlesztésű alkatrész az út egyenetlenségeit kihasználva fejleszt áramot, ezzel javítva a jármű üzemanyag-hatékonyságát. Minél nehezebb az autó, annál jobban lehet takarékoskodni.

A Massachusetts Institute of Techonolgy (MIT) közleménye szerint a GenShocks nevű lengéscsillapítók akár 10 százalékkal javíthatják a járművek energiahatékonyságát. A technológia az autók rázkódását alakítja energiává, egy aktív hidraulikus rendszer segítségével, amely a folyadékot turbinákon vezeti keresztül, ahogy a kocsi fel-le mozog az úttest egyenetlenségein és a kátyúkon.

Minél nehezebb az autó, annál hatékonyabb a rendszer, ezért kifejezetten a nagy méretű teherautók számára ajánlják. Egy háromtengelyes kamion például körülbelül 1 kilowatt energiát tud termelni, amely elég a jármű elektronikus rendszereinek működtetéséhez. Az MIT becslései szerint, ha egy nagyobb cég flottáját GenShocks lengéscsillapítókkal szerelik fel, éves szinten mintegy 13 millió dollárt lehet spórolni az üzemanyag-költségeken.

Az első érdeklődők között természetesen ott az amerikai hadsereg,  de valószínűleg hamarosan a polgári piacon is megjelenhet a technológia. A GenShocks áráról egyelőre még nincs információ, a tömeggyártásra alkalmas változat már idén nyáron elkészülhet.

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: zöld lengéscsillapító


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr96942997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása