Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Lábbal hajtott tengeralattjáró indul 50 napos expedícióra

2009.01.30. 19:31ide tette: kiterdekel

Vakmerő kalandra vállalkozott egy amerikai mérnök, aki nem kevesebb mint 3700 kilométert szeretne megtenni az Atlanti-óceán felszíne alatt, lábhajtásos tengeralattjárójában.

A Greenlaunches.com zöld technológiával foglalkozó weboldal értesülései szerint Ted Ciamillo amerikai mérnök a West Chester egyetem kutatóival együttműködve építették meg a víz alatti szerkezetet. A tengeralattjáró Ciamillo korábbi fejlesztésének, a Lunocet nevű szénszálas uszonynak egy nagyobb változata. Az eredetit búvárok számára készítette, használatával ugyanis a delfinekhez hasonlóan tudnak közlekedni a víz alatt.


A könnyűfém-vázra épített szénszálas anyagból készült tengeralattjárót két pedál és két kézzel működtethető kar hajtja, amelyek a végére szerelt óriási uszonyt mozgatják fel-le. A gép orrában egy nagyfelbontású kamera rögzíti az utat, amely a Zöld-foki Köztársaság partjaitól Barbadosig tart majd, mintegy 3700 kilométeren és 50 napon át.

Az expedíció különlegessége, hogy a tengeralattjáró belsejét elönti majd a víz, s Ciamillo a farokrészbe telepített oxigénpalackok segítségével tud majd lélegezni. Ezzel a módszerrel a tengeralattjáró tömege drámaian csökken, s a pilótának is kevesebb energiára van szüksége a működtetéséhez. Ciamillo az expedíció során nem hagyja majd el a járművet, bár feltehetően a táplálkozáshoz a felszínre fog emelkedni. Az éjszakákat egy vízhatlan hálózsákban tölti majd, a kihűléstől pedig speciális anyagból készült ruházat védi majd.

A vállalkozás a különböző tengeri kutatási területeket egyesítő Subhuman projekt része, amelynek keretein belül a tengeri élővilágot, valamint új technológiák alkalmazási lehetőségeit kutatják.

HVG.hu

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: tengeralattjáró lábbal hajtott


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr47912974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása