Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Emészthető összetevőkből készül az intelligens gyógyszer

2009.01.23. 13:19ide tette: kiterdekel

Egy kaliforniai cég olyan intelligens pirulát fejlesztett ki, amely digitális jeleket küld a szervezet belsejéből, ráadásul teljes mértékben megemészthető.

A kép csak illusztráció.

A The Industry Standard értesülései szerint a Proteus Biomedicals által kifejlesztett kapszula egyfelől hagyományos gyógyszer-hordozóként funkcionál, olyan hatóanyagokat juttat a beteg testébe, amelyekkel valamilyen betegségének tüneteit kezeli. Ezen kívül azonban olyan, emésztés útján lebomló szenzorokat tartalmaz, amelyeket élelmiszer-alapanyagokból készítettek, s amelyek gyomorsav hatására aktiválódnak.

Miután a páciens lenyelte a kapszulát, a szenzorok digitális jeleket tudnak küldeni egy külső vevőkészülékre, amely dátum és idő szerint rendezi a beérkező adatokat. A kapszula emellett képes rögzíteni a gyógyszer esetleges hatásait – szívritmus, aktivitás, légzésszám stb. – és a dózis mértékét.

A fejlesztésben résztvevő Qualcomm összekapcsolta a vevőegységeket – amelyeket a páciensek apró tapaszok formájában a testükön viselhetnek – a 3G-telefonhálózatokkal, így az adatokat a kezelőorvosok vagy a rokonok egyből láthatják.

„Bízunk benne, hogy olyan megoldást sikerült találnunk, amelyet rövidesen a gyógyszerészeti készítmények széles palettáján alkalmazhatunk” – nyilatkozta a USA Today-nek Andy Thompson, a Proteus vezérigazgatója. Az első becslések szerint 2011-2012 környékén jelenhetnek meg az orvosi gyakorlatban az intelligens pirulák, amelyek várhatóan csak jelentéktelen mértékben befolyásolják a gyógyszerek árát.

Szólj hozzá!

Címkék: gyógyszer intelligens


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr48897595

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása