Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Rengeteg metánt találtak a Mars légkörében

2009.01.15. 16:07ide tette: kiterdekel

A Földön a légköri metánt az élővilág és a vulkánok termelik. A Marson most talált nagy mennyiségű metán mellett nincs számottevő geológiai aktivitás, adódik tehát a következtetés, hogy ez akkor a marsi életre utaló jel lehet.

A Mars légkörében már évekkel ezelőtt kimutatta [1] a metán jelenlétét az európai űrhivatal Mars Express szondája, a NASA azonban, a nemzetközi sajtóba kiszivárgott hírek [2] szerint egy mai sajtótájékoztatón azt fogja közölni, hogy a metán óriási mennyiségben található meg a bolygón. Több van belőle, mint amennyinek a jelenlegi ismereteink alapján lennie kéne. A kutatók teleszkópokkal vizsgálták a Mars légkörét, és színképelemzéssel következtettek annak összetételére. A metán mellett vízgőzt is találtak.

A metángáz többféle módon keletkezhet; a Földön a két legfontosabb forrása az élővilág, és a vulkanikus tevékenység. Szinte minden élőlény, a baktériumoktól az emberig, termel metánt, az élővilág felelős a metán 90 százalékáért. A Marson a vulkanikus tevékenység sokkal gyengébb, mint hogy magyarázni tudná a légköri metán mennyiségét. Így adja magát a másik megoldás, a Marson egykor létezett (vagy akár ma is létező) élő szervezetek metánkibocsátása, ami akár baktérium szintű létformáktól is származhat, de bonyolultabb szervezetektől is.

A Földön több millió éve élnek a földfelszín alatt 2-3 kilométerre olyan baktériumok, amelyek hidrogént és szén-dioxidot alakítanak át metánná. Elképzelhető, hogy a Marson hasonló létformák termelték, vagy termelik a mai napig az atmoszférába kerülő metánt. Persze ez semmiképpen nem bizonyíték a marsi élet létezésére, még az vízjég jelenlétével együtt sem, de arra utaló jel lehet. Vagy egyszerűen a Mars sokkal aktívabb geológiailag, mint eddig gondolták a tudósok.

index.hu

Szólj hozzá!

Címkék: mars


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr35879830

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása