Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Fuldokolnak a halak a tengerben , mit teszünk ellene???

2009.01.13. 17:34ide tette: kiterdekel

Az éghajlatváltozás miatt fölmelegedő óceánok kipusztulással fenyegetnek egyes halfajokat, amelyek nem tudnak elég gyorsan lélegezni az életben maradáshoz .

A németországi Bremerhavenben lévő Alfred Wegener Sarkvidék- és Tengerkutató Intézet két kutatója az elevenszülő anyaangolnát tanulmányozta. Az északi Wadden-tengerben élő halak nyáron nagyjából 20 Celsius-fokos vízben érzik jól magukat, de egy forró nyár után, amikor a vízhőmérséklet 25 fokra emelkedett, a halállomány szinte teljesen kipusztult.

Nem keresnek más környezetet

A halak laboratóriumi vizsgálata után Hans Pörtner és Rainer Knust rájött, hogy az állatok szív- és érrendszere mondta föl a szolgálatot. Mivel a halak anyagcseréje magasabb hőmérsékleten felgyorsul, több oxigénre van szükségük, de a szívük nem tud olyan gyorsan vért pumpálni, hogy ezt az igényt kielégítse

Minden fajra jellemző az a hőmérséklet-tartomány, amelyen belül kényelmesen tud lélegezni, és a Wadden-tenger anyaangolnái esetében a vízhőmérséklet átlépte e tartomány felső határát. A halak nem szívesen távolodnak el túl messzire a természetes élőhelyüktől, így nem valószínű, hogy északra úsznának a hűvösebb vizekbe. A másik lehetőség viszont csak a fulladásos halál.

Minden fajra érvényes

Először a faj legnagyobb egyedei pusztulnak el, mondja Pörtner, mivel egy nagyobb állatban több energiát fogyaszt a vérben oldott oxigén keringetése is, mint egy kisebben. A helyzetet tovább rontja, hogy a melegebb víz kevesebb oldott gázt, így oxigént tartalmaz. Ráadásul a melegebb időszakok valószínűleg gyakoribbak lesznek a jövőben. A Wadden-tenger például 1,13 Celsius-fokot melegedett az elmúlt 40 évben.

A kutatók meg vannak győződve arról, hogy a jelenség sok más halfaj létszámának hanyatlását is előidézi. Az anyaangolnák talán hosszabb idő alatt képesek lennének alkalmazkodni, de a globális fölmelegedés jelenlegi sebessége nem teszi ezt lehetővé.

Forrás: National Geographic

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr22875276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása