Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Szobányi oxigént képes magába szívni a furcsa kristály

2014.10.03. 07:42ide tette: kiterdekel

Egy egész szobányi oxigént tud elnyelni magában az a kristály, melyre nemrég bukkantak rá. Üzemanyagcellák, űrutazás, búvárkodás - csak néhány azon területek közül, ami profitálhat a furcsa képződményből.

Dánia déli részén található az az egyetem (University of Southern Denmark), ahol felfedeztek egy újfajta, a levegő és a víz oxigénjét elnyelni képes kristályt. Tesztek szerint egyetlen evőkanálnyi anyaggal egy egész szoba oxigénje megköthető.

Az oxigén-abszorbeáló anyag voltaképp egy kobaltból létrehozott só, ami az általunk belélegzett levegőnél 160-szor nagyobb mértékben tudja megkötni a periódusos táblázat nyolcadik elemét. És nem csak erre képes, a folyamat meg is fordítható! Ehhez hőnek vagy oxigénben szegény környezetnek kell kitenni az ásványt. 

Christine McKenzie, az anyagot ismertető tanulmány készítője a vérben található hemoglobinhoz hasonlította, mely vas segítségével köti meg és engedi szabadon az emberi testben az annak működéséhez szükséges oxigént. Egyébként pont ezért, a vas miatt vörös a vérünk színe. 

És hogy mi mindenre lehet jó az újonnan felfedezett kristály? Számos alkalmazási területen várnának nagy szeretettel egy ilyen hatékony anyagot. Például a hidrogéncellás energiatárolókban lehetne jelentősen megnövelni az energialeadási folyamat lejátszódásához szükséges oxigén koncentrációját, de a búvárfelszerelések méretét is komoly mértékben redukálni lehetne vele. Egy lélegzetvételhez elég lenne csupán pár szemcsényi, sőt, mivel képes a vízből is kivenni az oxigént, nem is kellene ennél több anyag a folyamatos, víz alatti lélegzéshez. 

http://www.ma.hu/

Szólj hozzá!

Címkék: oxigén


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr56754745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása