Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Teljesen átlátszó: az új napelem úgy néz ki, amilyennek mindig is szerette volna

2014.08.24. 15:57ide tette: kiterdekel

Egy új technológiát használva a napelem az emberi szem számára teljesen átlátszó, így akár ablakként is felszerelhető lesz.

Meglehetősen átlátszó módon gyűjti a napenergiát a Michigani Állami Egyetem kutatóinak új fejlesztése. A műanyaglap az emberi szem számára átlátszó, így nem kell plusz hely a napelemnek, hiszen az akár ablakként (vagy ablakra helyezve) is használható.

A számunkra átlátszó felületen valójában nem mindenfajta fény jut át: az eszköz a nap emberi szem számára láthatatlan hullámhosszúságú (ultraibolya és infravörös) sugárzását gyűjti össze, és kivezeti a felület szélére, az ott lévő nagyon vékony napelemcsíkok pedig elkezdik termelni belőle az áramot.

Fotó: 

A technológia nem csak ablakokba, hanem mobilok, táblagépek és más hasonló eszközök kijelzőjébe is beszerelhető, és az eszköz így anélkül töltődhet a napon, hogy a napelem megváltoztatná a készülék megjelenését: elcsúnyítaná azt vagy sokkal vastagabbá tenné.

A fejlesztéssel jelenleg egyetlen gond van: míg a ma legkorszerűbbnek számító, kereskedelmi forgalomban kapható panelek hatékonysága 18-25 százalék közt mozog, a michigani technológia hatásfoka 1 százalékos – ennek növelését dolgoznak a szakemberek

 

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: átlátszó napelem


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr916631247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása