Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Növénytermesztés napfény és talaj nélkül

2014.01.15. 20:28ide tette: kiterdekel

A konténereknek számos alkalmazását ismerjük, a Verdant Earth Technologies nevű cég azonban nem irodát, egészségügyi központot vagy éppen lakrészt készített a főként a szállítmányozások világából ismert alkalmatosságból, hanem egy napfény- és talajmentes mini növénytermelő gazdaságot.

Az Egyesült Államokbeli Tucsonban üzemelő cég egy átlagos 6 méteres konténert alakított át"üvegházzá", vagy ahogy ők nevezik, kontrollált környezetű mezőgazdasági rendszerré (CEA). Öt polcot helyeztek el benne, ezek szolgálnak a növények élőhelyéül, amik termőföld helyett egy tápanyagokban gazdag oldatban üldögélnek. Az oldat az öntözést is helyettesíti. A cég egyik alapítója, Josh Hottenstein elmondta, több mesterséges fény alternatívával is kísérleteznek, köztük napkoncentrátorokkal és száloptikával - utóbbi LED-ek fényét oszlatja szét a zárt térben. "A növényeknek nincs szükségük a fény teljes spektrumára" - emelte ki. A napkoncentrátorok lehetővé teszik a megfelelő hullámhossz eljuttatását és irányítását.


Minden konténerbe zárt termesztő-rendszer rendelkezik víz és elektromos csatlakozással. Mivel a rendszerben nincs termőföld, egy fej saláta megtermelésének vízszükséglete a szabadtéri termesztés mindössze egy százaléka. "Erőforrás hatékony, így a legtöbbet hozza ki szűkös erőforrásainkból" - magyarázta Hottenstein, akinek körülbelül egy évvel ezelőtt pattant ki az ötlet a fejéből, amikor egyik munkatársa, Myles Lewis a fejlett üvegház mechanizmusok és a hidroponikus, vagyis a tápfolyadékos termesztés kombinálásának a módját kutatta. Hottenstein megfelelő IT háttérrel rendelkezett, míg Lewis a kertészetre szakosodott. Közös üzleti tervük tavaly elnyerte az Arizona Egyetem díját, később pedig egy nemzeti versenyen, a Cleantech Openen is bejutott a döntőbe, ahol végül a második díjat zsebelte be a kutatópáros.


Josh Hottenstein a salátákkal


Bár a különböző műszaki megoldásokkal felszerelt konténer nem tűnik olcsó megoldásnak, Hottenstein úgy véli, képesek lesznek árban is felvenni a versenyt a kereskedelmi üvegház szerkezetekkel és a biogazdaságokkal. Kezdeményezésük jelenleg a koncepció demonstrálása és a prototípus elkészítése között található, több tesztrendszeren dolgoznak a potenciális megrendelők számára. A rendszer egy hónap alatt 2000 fej salátát képes megtermelni, a szabadban ez 90 napot vesz igénybe. A kapott saláta a beszámolók szerint ízletes és több tucsoni étterem is vásárlójuk.

A rendszer zártságának köszönhetően nincs szükség kártevőirtó-szerekre, ami nagy előnye lehet a konténeres zöldségeknek, a biogazdálkodás egy új osztályát hozva létre. Ugyanakkor, mivel a rendszer adottságainál fogva tökéletes lehet a marihuána termesztésre is, valószínűleg kemény küzdelemre számíthatnak a gyártás beindítása előtt.

 

sg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: konténer növény CEA


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr35760267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása