Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Nincs metán a Marson

2013.09.23. 18:45ide tette: kiterdekel

A Curiosity (Kíváncsiság) Marsjáró adataiból az derül ki, hogy a Mars légköre gyakorlatilag nem tartalmaz metánt – ami vaskos tudományos meglepetés, hiszen amerikai és más kutatók korábban azt publikálták, hogy bolygószomszédunk légkörében meglehetősen gyakori ez a gáz. A tudósok az űrszondák és teleszkópok megfigyelései alapján hitték ezt - a forrás a felszín alatt élő (e gázt kibocsátó) mikrobák.

Curiosity_beam_500.jpg

" Ez fontos eredmény, amelynek ismeretében felül kell vizsgálni a marsi élettel kapcsolatos eddigi elméleteinket” – idézte a sciencedaily tudományos portál Michael Meyer-t, a NASA vezető tudósát. A felfedezés csökkenti annak esélyét, hogy a Marson jelenleg is léteznének metántermelő mikrobák, ugyanakkor a földön is számos olyan talajlakó organizmust ismerünk, amelyik nem termel metánt. Azaz, nem jelenthetjük ki végérvényesen, hogy ilyen élőlények nem léteznek a Marson.

A Curiosity tavaly október és idén június között hat alkalommal a Tunable Laser Spectrometer nevű eszközzel mért, de nem észlelt metánt. A becslések szerint a Mars légkörében egymilliárd részecskéből átlagosan 1,3 lehet a metán - a beszámoló a Science Express lapban jelent meg. Az egy szénből és négy hidrogénből álló molekulával kapcsolatban korábban olyan feltételezés is megjelent, hogy a Marson egymilliárd gázmolekula között akár 45 metán lehet.

A szénhidrogének közül a metán fordul elő a legnagyobb mennyiségben a Naprendszerben. Ennek a gáznak hosszú ideig, akár évszázadokon át a bolygó légkörében kellene tartózkodnia. De mint kiderült, nincs ilyen gáz a Marson. Évente legfeljebb 10-20 tonna kerülhet a vörös bolygó légkörébe, ötvenmilliószor kevesebb, mint amennyi a Föld légkörébe évente bejut.

http://nol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: élet mars metán curiosity


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr225530188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása