Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Hogyan akarja megmenteni a világot egy Orosz milliomos?

2013.06.21. 19:29ide tette: kiterdekel

Dmitry Itskovnak van egy terve, hogy megmentse az emberiséget a közelgő végzetétől. A kérdés csak az, hogy "emberek" maradunk-e, ha Itskov álmai valóra válnak?

Legalábbis ez az egyik legfontosabb kérdés, sok másik mellett.

A 32 éves orosz mogul, aki szerencséjét egy webes cég alapításával a New Media Stars-al alapozta meg, megalkotója a 2045 Kezdeményezés non-profit Avatár projektnek, melynek célja, hogy az emberi tudatot mesterséges szervekbe lehessen átültetni 30 éven belül - más szóval ember-alapú kiborgok létrehozása. Ez igencsak idegennek hat első hangzásra, sőt lehetetlennek tűnik - akár egy science fiction. Itskov, aki az emberi evolúció során kialakult emberi tudat és a technológia kombinálását nemcsak, hogy lehetségesnek tartja, hanem egyszerűen elengedhetetlennek, szerinte ez az egyetlen módja annak, hogy megoldhassuk azt a válságot, amivel egy napon szembe kell néznünk.

Itskovval először egy szeles, kora márciusi napon találkoztam, a manhattani Standard Grill elegáns különtermében. Mahagóni falakkal és borosüveg állványokkal körbevéve Itskov egy maroknyi újságíró előtt fektette le jövőképét. A közel három óra alatt fellelkesedve hallgattuk Itskovot, aki majdnem olyan volt, mint Tony Stark (Vasember), ha nem lett volna annyira halk, már szinte szégyenlős.

"A problémák közül mindegyik, amit tapasztaltunk, az az emberi lény természete miatt van, ami természetesen a test, és a tudat," - mondja Itskov, és arca felragyogott a monitor mögött. Az egész Avatár projekt, a 2045 paradigma célja egy új test kifejlesztése, egy új szállító eszköz az emberi tudat számára, valamint megérteni, hogy mi a tudat, és egy lehetséges tudat kifejlesztése.



Itskov találkozóra hívta embereit, hogy megvitassák a 2045 megjelenését nyílt levélben, melyet Ban Ki-Moon-nak, az ENSZ főtitkárának címeztek, amelyben Itskov valamint tudósok, filozófusok és lelki vezetők kérték, hogy a globális szervezet karolja fel az Avatár programot, mint jövőképet.

"Az emberiség alapvetően két választással néz szembe: vagy lecsúzik a globális degradáció szakadékába, vagy talál és felismer egy új fejlődési modellt, mely képes megváltoztatni az emberi tudatot, és amely új értelmet ad az életnek," - így szól a levél.

"Hisszük, hogy az emberi evolúció egy új szakaszába léphet, az emberiségnek életbevágóan nagy szüksége van egy tudományos forradalomra, melynek egy jelentős spirituális változással kell párosulnia, melyek elválaszthatatlanul kapcsolódnak, és kiegészítik, támogatják egymást. A jövőbeli fejlődési irány által nyújtott technológiai haladásnak segítenie kell az emberiség tudatának, az egyénnek és a társadalomnak a fejlődését, valamint az áttérést az új-emberiségbe."

Itskov szerint a jelenlegi terv, hogy megmentsék az emberiséget és a környezetet a teljes pusztulástól - valami fenntartható fejlődéssel együtt - egyszerűen nem elég. A fenntartható fejlődéssel kapcsolatos projektekért felelős politikusok tervei túl kicsik, túl rövidtávúak - mondja. Kell egy terv.

"Ez a projekt lehetne - nem mint helyettesítő - de még jobb lehetne, mint maga a fenntartható fejlődés, mivel egy új emberi test kifejlesztése mindent megváltoztatna" - mondja Itskov. "Ez meg fogja változtatni az infrastruktúrát, az emberek gondolkodását, és ez teljesen átformálja a világot, mert megértjük, hogy nemcsak azok a fizikai szervek vagyunk csupán, melyek megszületnek majd meghalnak.

A 2045 Kezdeményezést könnyebb lenne úgy leírni, mint egy unatkozó milliárdos vad elképzeléseit, ha nem lenne annyi agyteljesítmény az üzenet mögött. A 2045 listáján olyan tudósok neve szerepel, mint Dr. Hiroshi Ishiguro, a világ legélethűbb humanoid robotjainak megalkotója,Dr. George Church molekuláris biológus, a Harvard professzora, a MIT AI Lab társalapítója és a mesterséges intelligencia úttörője Dr. Marvin Minsky, és az alkalmazott tudományágak közel 30 képviselője.

Az "átmenet az új-emberiségbe" az Avatár A-val kezdődne, amely egy robot embermásolat távoli számítógép interfész általi irányítását foglalná magában. Ez a lépés, mondja Itskov, már nincs messze.

"A modern tudomány már kifejlesztett egy módot a 4 érzék átvitelére" - mondja. "Feltételezem, hogy az ötödik, az ízlelés kifejleszése sem lesz nehéz, mivel van már példa olyan chipekre, melyek képesek valamilyen adatátvitelre egy mesterséges nyelvbe."

Itskov reméli, hogy az Avatár A-t 2020-ig elérik - mától kevesebb, mint 10 év múlva.

A következő lépés természetesen az Avatár B, melynek során emberi agy kerül beültetésre egy mesterséges testbe. Ez csupán egy lépcsőfok az Avatár C-hez, amikor az emberi agy transzplantációjához a személyiség, az emlékek és minden más átültetése is hozzátartozik, ami végülis személlyé teszi az adott személyt, és ami érintetlen marad.

"Már látom a jelenetet, amikor valaki megkapja az érzéstelenítést, és amikor felébred, egy új testben érzi magát." - mondja Itskov teljesen egyenes tekintettel. "Valószínűleg a legelején kevésbé lesz természetes, mint egy eredeti biológiai test. De képes lesz érezni azt, amit szeretne megérezni, járni és kommunikálni. Minden személyes tapasztalat el van mentve. Az egész emberi tudás."

Az utolsó lépés a 2045 Kezdeményzésben az Avatár D. Az emberi tudat átültetése egy hálózaton keresztül, nem olyasmi, mint az internet, ami lehetővé tenné az embereknek - ha még mindig annak tudnánk hívni magunkat - hogy holografikus "testekbe" ugorjunk a világ bármely pontjára, az űrbe, vagy esetleg más bolygókra.

"Képesek leszünk úgy utazni, hogy csak a tudatunkat helyezzük át egy másik testbe," - mondja Itskov. "Nézd meg a Vasembert, nézd meg a ruháját. Azt hiszem, hogy a jövőben a testek képesek lesznek így utazni. Ennek a testnek nincs szüksége menedékre. Az étel csak az emlékek kedvéért lesz, az öröm és móka kedvéért."



Persze hogy elérje célját, Itskovnak pénzre van szüksége - többre, mint amennyi a rendelkezésére áll, amiről többet nem volt hajlandó megosztani velünk. Ez az, ahol a második éves Globális Jövő 2045 Kongresszus bejött a képbe. Ez év júniusában Itskov, valamint vezető tudósok, a robotika szakértői és lelki vezetők gyűlnek össze a new york-i Lincoln Központban, hogy megosszák az üzleti és kormányzati vezetőkkel az új-emberiség elképzelését. Remélik, hogy üzenetük most több sikerrel jár, mint első alkalommal.

Tavaly nyáron Itskov címlapra került, miután levelet írt a Forbes Világ Milliomosainak listáján található 1226 embernek. "Arra kérem önöket, hogy vegyék figyelembe a kibernetikus halhatatlanság és mesterséges szervek létfontosságú tudományos fejlesztési területének finanszírozását," - szólt a levél. "Az ilyen kutatások rendelkeznek azzal a lehetőséggel, hogy kiszabadítsák önöket, valamint minden embert, a bolygón található betegségek, öregség és halál karmaiból."

Így visszatekintve a levél talán hiba volt. Egyetlen milliárdos sem csatlakozott a projekthez. Ez egy elitista színezetet adott a 2045 Kezdeményezésnek; kiborg halhatatlanság, ami úgy hangzik, mintha csak a gazdagoké lehetne.

Ez egy félreértés - mondja Itskov. Az új-emberiség mindenki számára létezne, szegényeknek és gazdagoknak egyaránt. Igaz, hogy gazdagok lennének, akik elsőként hozzáférnek az életet megváltoztató technológiához, mintegy jutalomként azért, hogy segítenek finanszírozni a küldetést.

Figyelve Itskovot azt mondja, hogy ebben mi nem tudunk segíteni, de érezhető, hogy valóban mélyen azt akarja, hogy világunk egy jobb hely legyen. Tény, hogy döntése, miszerint elhagyja a lélektelen üzleti világot mára oda vezetett, hogy számára az Avatár projekt lépett az első helyre.

"A vágyam az volt, hogy eladjam minden eszközömet, és elkezdjek dolgozni az országomért," - mondja Itskov. Mi lehetne jobb annál, minthogy az országért dolgozom? Elég szerencsés voltam ahoz, hogy megtaláljam azt a pontot, ahová az energiámat befektethetem. Ez az idő egybeesett az élet meghosszabbításával kapcsolatos érdeklődésemmel, és a személyes spirituális utazásommal."

Tudom, mire gondolhatsz: Hogyan is vehetjük ezt komolyan? Új-emberiség? Kiborgok? Holografikus szervek? Még olyan mobiltelefont sem tudunk készíteni, ami tovább bírná néhány órás használatnál, és most meg arról beszélünk, hogy az emberi tudatot egy gépbe ültetjük?

A rövid válasz, igen. Tény, hogy sok ezen technológiák közül előrébb jár, mint azt gondolnánk. Tudósok sikeres kísérleteket végeztek majmokkal, akik a gondolataikat használták egy robotkar mozgatására. Az amerikai hadsereg olyan katonákkal játszik, akik avatár robotharcosokkal háborúznak. Már régen rájöttünk, hogyan lehet elkülöníteni az agyat a testtől. - mutat rá Itskov. Tényleg annyira őrült, hogy úgy gondolja, hogy miután több évtizedet eltölt kutatásokkal és elér valamit, akkor közel lesz a céljához?



Ami Itskovot illeti, nincs kérdés. "Nincs kétségem," - mondja. "szemernyi kétségem sincs, hogy ez lehetséges."

A szkeptikusoknak Itskov azt mondja, hogy ez egyszerűen csak az oktatás és a türelem kombinációja. "Azt hiszem, hogy nagyon toleránsnak kell lennünk ezekkel az emberekkel." - mondja. "Mert ma, amikor nem akarnak tovább, hosszabb ideig élni, nem akarnak boldogok lenni, tele vannak kritikával. De holnap meggondolják magukat."

digitaltrends

http://ujvilagtudat.blogspot.hu

Szólj hozzá!

Címkék: avatar


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr835372650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása