Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Helikopter gondolatvezérléssel

2013.06.06. 09:37ide tette: kiterdekel

Aggyal – vagyis a "szellem erejével" – irányítható az a kísérleti miniatűr helikopter, amelyet az University of Minnesota kutatói fejlesztettek ki. A projekt tétje természetesen messze túlmutat a modellezésen: a cél olyan megoldások létrehozása, amelyek érdemben javíthatnak például a gyermekbénulásban vagy egyéb neurodegeneratív betegségekben szenvedők életminőségén.

A helikopter (egészen pontosan egy négy propellerrel rendelkező "quadkopter") kipróbálásában öt személy – három férfi és két nő – vett részt, és mindannyian képesek voltak irányítani a légi járművet. A kutatást vezető Bin He professzor szerint egyértelműen bebizonyosodott, hogy a viszonylag összetett térbeli irányítási feladat megoldható manuális reakciók, illetve gesztusok nélkül, pusztán az intenzív agyhullámok segítségével. Magukat a hullámokat "nem invazív" módon (azaz beültetett eszköz nélkül), egy 64 elektródát tartalmazó sapka révén fogták be. A kísérlet alanyait arra kérték, a helikopternek háttal állva gondoljanak arra, hogy a jobb, a bal, illetve egyszerre mindkettő kezükkel instruálják az egyenletes sebességgel előrehaladó járművet jobbra, balra vagy felfelé-lefelé. Visszacsatolásképpen egy képernyőn figyelhették a helikopter fedélzeti kamerája által készített, wifin továbbított mozgóképfelvételt (hasonlóan ahhoz, mintha bent ülnének a vezetőfülkében, és kifelé néznének a szélvédőn).

Az irányítóknak ezzel a módszerrel – rövid gyakorlás után – egy tornaterem légterében felfüggesztett, léggömbökből készített gyűrűkön kellett keresztülvezetniük a helikoptereket, a kutatók pedig a sikeres kísérletek, illetve az ütközések számát rögzítették – közben a kontrollcsoport billentyűzettel távirányított helikopterekkel végezte ugyanazt a műveletet.

A kísérlet következő fázisában robotkarok agyvezérlésével fognak próbálkozni. A kutatások végső célja olyan agy-számítógép interfészek létrehozása, amelyekkel gondolatvezérlés útján lehet eszközöket (implantátumokat, kerekesszékeket stb. is) működtetni.

nol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: gondolat agy


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr825346600

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása