Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Élethű fülkagylót növesztettek kutatók

2013.06.04. 20:22ide tette: kiterdekel

Baktériumok segítségével növesztettek az eredetihez mind látványában, mind érzetében tökéletesen hasonló fülkagylót svájci és svéd kutatók.

Műanyag implantátumok korábban is rendelkezésre álltak, ám ezek vagy túl kemények, vagy túl lágyak, és gyakran vezetnek szövődményekhez. Kathryn Stock, a Zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH) munkatársa és kutatócsoportja valódi bordaporcból laboratóriumi körülmények között természethű fülkagylót növesztett - jelentette be a főiskola.

A porcból először kialakították az új fül alapját, majd beültették a bőr alá. Miután a test kötőszövettel körülvette, egy újabb műtéttel eltávolították. Az új kagyló váza nanocellulóz lesz. Ezt az anyagot bizonyos baktériumok védőburok gyanánt termelik. A tudósok mechanikai tesztekkel bizonyították, hogy az anyag szilárdsága a természetes fülporcéhoz hasonló, és természethű formára lehet alakítani - tudósított a tudományos sikerről a Journal of the Mechanical Behavior of Biomedical Materials szakfolyóirat. "A nanocellulóz előnye, hogy szilárdságát a célnak megfelelően tudjuk befolyásolni" - magyarázta Stock. Ráadásul az emberi szervezet is jól tűri.

Az eljárással a szakemberek szerint más hasonló szervek, például a térdízület porca is létrehozható.

 

metropol.hu

Szólj hozzá!

Címkék: fül génsebészet


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr135344330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása