Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Már öt hónapja repül a titokzatos űrrepülő

2013.05.30. 09:54ide tette: kiterdekel

Az amerikai légierő pilóta nélküli űrrepülője már öt hónapja van a világűrben, az OTV-3 kódnévre hallgató járművet tavaly december 11-én bocsátották fel. Ez a harmadik küldetése a légierő X-37B programjában.
otv-2.jpg
Az űrrepülő feladatáról hivatalosan semmit nem közöltek, szakértők szerint egyértelműen katonai célokat szolgál. A nyolc méter hosszú járművet a légierő floridai támaszpontjáról bocsátották fel és állították Föld körüli pályára.

Bár a jármű küldetése titkos, az éjszakai égbolt lelkes figyelői nyomon tudják követni az útját. A műholdakat követő világméretű szerveződés vezetője, Ted Molczan azt mondja, ha elég hosszan követik egy jármű útját, közelebb kerülhetnek a rejtély megoldásához. A megfigyelésekből azt lehet tudni, hogy az OTV-3 márciusban 46 kilométert emelkedett, már 399 kilométeres pályára navigálva magát – írja az Index.

Az első űrhajós nélküli űrhajó a programban az OTV-1 volt, amelyet 2010 áprilisában lőttek fel, és 255 napot tartózkodott az űrben. A második küldetésre 2011 márciusában indult a Cape Canaveralról és összesen 469 napot töltött Föld körüli pályán. Az X-37B űrjármű a kaliforniai Vandenberg Légitámaszponton ért földet.

A legnépszerűbb spekuláció szerint az X–37B valamilyen űrfegyver, az amerikai légierő szerint azonban csak a jövő műholdjaihoz használható technológiákat tesztelnek vele. Az X–37B hasonlít a NASA korábbi űrsiklóira, de kisebb azoknál: 8,8 méter hosszú és 4,5 méter széles. Felületét napelemek borítják, ebből nyeri az energiát.
168ora.hu

Szólj hozzá!

Címkék: nasa OTV-3


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr85333442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása