Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Tévhit a magyar erős paprikákról

2013.04.07. 12:26ide tette: kiterdekel

Tévedés az a hiedelem, hogy paprikáink - legalábbis a csípősségüket, erősségüket tekintve - a világ élvonalába tartoznának. A paprika erősségének mérésére használt Scoville-skála adatai beszédesek.

Egyik kedvencünk, az Erős Pista a skálán nagyjából 1000-es értéket ér el. Legerősébb hegyes paprikáink valamivel a 2500-as érték fölött találhatók.

Összehasonlításul: a jelenlegi Guinness-rekordot tartó paprika, a Trinidad Scorpion Butch T 1,464 millió SHO erősségű! Az egyre erősebb paprikák nemesítése az utóbbi évtizedekben gyorsult fel. A 90-es évek elejéig csak két hírhedt paprika, a habanero és a skót sapka érte el a 350000-es értéket. 1994-ben sikerült egy hibrid fajtával, a Red Savina Habaneroval elérni az 570000-es új rekordot. Az egymillió SHO-t pedig egy Indiában termesztett fajta megismerésével és termesztésével haladták meg.

Még néhány adat: a Tabasco-szósz 5000 körüli erősségű, a jalapeno paprika legfeljebb 8000. A rendőrségi paprikaspray nagyjából 2 millió erősségű a skálán, és a paprika erősségéért felelős vegyi anyag, a tiszta kapszaicin csípőssége 15-16 millió.

 

stop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: magyar paprika


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr585205374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása