Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Ultranagy fekete lyukakra bukkantak

2013.02.04. 18:07ide tette: kiterdekel

Egy új kutatás eredményei szerit beköszönthet az ultranagy tömegű fekete lyukak korszaka, mivel az eddig vizsgált szuper masszív objektumok tömege a korábban gondoltaknál tízszer nagyobb, akár negyvenmilliárd naptömegnyi is lehet.

black_hole_by_vanishin-d32u47y.jpg

Julie Hlavacek-Larrondo, a Stanford Egyetem csillagásza és munkatársai egy felmérés keretében az univerzum legnagyobb tömegű központi fekete lyukait vizsgálták. Tizennyolc ilyen kozmikus szörnyeteg megfigyelése és elemzése azt mutatta, hogy tömegük körülbelül tízszer nagyobb lehet, mint azt korábban gondolták, és közülük legalább tíz- és negyvenmilliárd naptömeg közötti - írja a Chandra űrteleszkóp hivatalos weboldalárahivatkozva a hirek.csillagaszat.hu. Viszonyításképp: központi csillagunk tömege a becslések szerint nagyjából 2×1030 kilogramm, ami azt jelenti, hogy a Nap durván háromszázharmincezerszer nehezebb a Földnél. Tömege mintegy 750-szer nagyobb, mint a gravitációs terében mozgó valamennyi bolygó és más égitest össztömege.

A galaxisok centrumaiban helyet foglaló fekete lyukak hagyományos jelzője a "szupernagy tömegű", vagy szupermasszív jelenleg, de a fentebb említett kutatás során vizsgált lyukak új tömegértékei szükségessé teszik, hogy bevezessék az "ultranagy tömegű" fokozatot, különbséget téve ezzel a hatalmas és az óriási képződmények között.

A vizsgálatban azonosított potenciális ultranagy tömegű fekete lyukak mindegyike olyan galaxis centrumában található, melyek nagy mennyiségű forró gázt tartalmazó galaxishalmazok központi régióiban helyezkednek el - írja a hirek.csillagaszat.hu. A Chandra űrteleszkóp által készített képeken felfedezhető diffúz röntgensugárzást ez a forró gáz bocsátja ki. A központi fekete lyukak által indukált kitörések üregeket hoznak létre a gázban, ez megakadályozza a gáz hűlését, valamin nagy számú új csillagot létrehozó folyamatokat gerjeszt. A kitörésekhez viszont a fekete lyukaknak hatalmas mennyiségű gázt kell bekebelezniük, és mivel a legtöbb anyagot a legnagyobb tömegű fekete lyukak tudják elnyelni, így a legnagyobb kitöréseket is ezek produkálják, melyek alapján a most azonosított ultranagy tömegű objektumok létét már korábban meg is jósolták.

 

pecsistop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: fekete lyuk


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr515062719

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása