Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Dugig van az atmoszféra mikroorganizmusokkal

2013.01.31. 23:31ide tette: kiterdekel

Mikroorganizmus-populációkat, köztük baktériumokat találtak tudósok a troposzférában, a Föld légkörének legalsó rétegében, ahol az időjárási jelenségek nagy része lejátszódik.

A szakemberek véleménye szerint jelenlétük szerepet játszhat a jég kialakulásában, ami viszont hatással lehet az időjárás, a klíma alakulására. 

Egyelőre nem tudni, hogy ezek a mikroorganizmusok eleve jelen vannak-e a troposzférában - amely a Föld felszínén kezdődik és 10 kilométer magasságig tart a sarkköröknél, illetve 16-18 kilométer magasságig a trópusi területek fölött -, vagy a Föld felszínéről kerültek oda. "Nem számítottunk arra, hogy ilyen sok mikroorganizmust fedezünk fel a troposzférában, amelyet az élet szempontjából kőkemény környezetnek tartunk. A legkülönfélébb mikroorganizmusok fordulnak elő a rétegben, bár a baktériumfajok közül nem található meg az összes" - hangsúlyozta Kostas Konstantinidis, a Georgiai Műszaki Egyetem professzora, a maga nemében első ilyen jellegű tanulmány vezető szerzője. 

A tanulmányt az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata (PNAS) online kiadásában tették közzé. 

A mikrorganizmusokat a trópusi hurrikánokról az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) által gyűjtött levegőmintákban azonosították. A NASA GRIP-programjának keretében a trópusi viharokkal összefüggésben álló alacsony és magas légköri légáramlásokat vizsgálják. 

A mintákat egy DC-8-as repülőgép segítségével - a fedélzeten elhelyezett filterrendszeren keresztül - gyűjtötték a Karib-tenger térségében és az Atlanti-óceán fölött a 2010-es Earl és Karl hurrikánok kialakulása előtt, alatt és utána. A filtereket később géntechnológiával, köztük polimeráz láncreakcióval és génszekvenálással elemezték, ez tette lehetővé a mikroorganizmusok felfedezését. 

Az óceán légköréből származó mintákban főleg tengeri baktériumokra leltek, míg a többiben zömmel szárazföldi mikroorganizmusokat találtak. A kutatók szerint az eredmény erős bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a hurrikánoknak jelentős hatásuk van a mikroorganizmus-populációk dinamikájában és elterjedésében.

tudomany.ma.hu

Szólj hozzá!

Címkék: atmoszféra


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr95055968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása