Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

A dühöngő természetet alakítanák energiává

2012.12.29. 17:19ide tette: kiterdekel

Érdekes, ám működőképes ötlettel állt elő egy kanadai mérnök, aki a természet vad erejét kordában tartva fejlesztene áramot. A mérnök szabályozott tornádót hozna létre, mely turbinákat hajtva termelne olcsó áramot károsanyag-kibocsátás nélkül. A megújuló energiaforrásoké a jövő, jönnek rá egyre többen.

Elsőre meghökkentő, ám működőképes ötlettel rukkolt elő egy kanadai mérnök, aki a tornádót fogná be áramfejlesztésre - számol be az index.hucikke. A tornádó természetesen szabályozott körülmények között jönne létre, nem a spontán kialakuló és pusztító légörvényt fogná be az ötletgazda Louis Michaud, aki a Western University-n tanít.

Az eljárás lényege, hogy felmelegített és nyirkos levegőt iránytanának a keringető állomásra, ahol a légtömeg örvénnyé alakulna. "A felmelegített levegő és a felette lévő atmoszféra közötti hőmérséklet-különbség hajtaná meg a turbinákat. Az erőmű lényegében az alacsonyabb hőmérsékletű levegő örvénylésével, majd atmoszférába jutásával működne. Az így létrehozott tornádó bármikor lekapcsolható lenne a beáramló meleg levegő megszüntetésével.

A megoldás előnye, hogy nem jár szén-dioxid-kibocsátással, és nincs szükség energiatárolóra sem. Michaud számításai szerint az így előállított áram ára 3 cent (6,6 forint) lehet kilowattóránként, ami nagyon olcsónak számít" - olvasható a cikkben. Jelenleg egy négy méteres, működőképes prototípus létezik, a szerkezet neve Athmospheric Vortex Engine - tehát a gyakorlati alkalmazáson már túl van a feltaláló Michaud.

A tervezett erőmű 100 méteres átmérővel bírna, a teljesítménye pedig 200 megawatt körüli értékeket mutatna - ez egy hagyományos széntüzelésű erőmű energia-leadásának feleltethető meg. "A tornádók ereje vitathatatlan. A munkám annak alapjait fekteti le, hogyan tudjuk szabályozni és kihasználni ezt az energiát" - nyilatkozta Michaud a prototípus bemutatásakor.

pecsistop.hu

Szólj hozzá!

Címkék: energia


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr804986617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása