Friss topikok

Kitérdekel?

Ha érdekli a tudomány,a jövő, az újítás és ezzel kapcsolatos érdekességek itt a helye! Ha bármivel kapcsolatban kérdése van a következő címre várjuk az e-maileket: kiterdekel.blog (kukac) gmail.com

Légszennyezettség

Budapest légszennyezettsége

Várható időjárás

Időjárás előrejelzés

Széltérkép

Széltérkép

Ragasszon napelemet a telefonjára vagy akár a ruhájára!

2012.12.22. 18:34ide tette: kiterdekel

Az az elképzelés, hogy egyszerűen ragasszunk napelemet a telefonunkra, és úgy töltsük fel a legtermészetesebb energiával, hamarosan valóság lehet. A Stanford Egyetem kutatói ugyanis kifejlesztették a világ első, vékonyréteges, hajlítható, s bármilyen felületre ragasztható napelemét.

A mai napelemek egyelőre még merevek, és ez a tény korlátozza használhatóságukat. A stanfordi kutatócsoport viszont változtatott a gyártástechnológián, és a korábbi merev szilíciumostyát még egy nikkelréteggel is borították. Ezután szobahőmérsékletű vízbe helyezik a még merev napelemet, s miután a víz behatol a szilíciumréteg és a nikkelréteg közé, egyszerűen lehúzzák a szilíciumról az így már hajlékonnyá vált elemet.

Forrás: nature.com

Ezt a továbbiakban már tetszés szerinti felületekre lehet egy vékony ragasztószalag, vagy akár egyéb, ragasztós réteg segítségével felvinni. Ettől kezdve a felhasználásnak már csak a fantázia szab határt, a kutatók például már okos ruhákat vizionálnak, amelyeket majd az okostelefonunkkal irányíthatunk.

hvg.hu

Szólj hozzá!

Címkék: napelem


A bejegyzés trackback címe:

https://kiterdekel.blog.hu/api/trackback/id/tr944977752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása